- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Strategii pentru reducerea ratei creditului ipotecar. Cum să economisești masiv!

04 Sep, 16:09 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cum să reduci rata creditului ipotecar? Strategii care te vor convinge că „merge treaba”.
Strategii pentru reducerea ratei creditului ipotecar. Cum să economisești masiv!

Rata unui împrumut ipotecar constituie o obligație financiară considerabilă pentru majoritatea românilor. Având în vedere fluctuațiile dobânzilor și creșterea prețurilor în sectorul imobiliar, este esențial să cunoști modalitățile prin care poți reduce aceste costuri pe termen lung, potrivit playtech.ro.

În primele șase luni ale anului 2024, rata medie a dobânzilor pentru creditele ipotecare în București a fost de aproximativ 6% pe an. Aceasta reprezintă o mică creștere față de anii anteriori, dar nu semnificativă în comparație cu perioada pre-pandemică. În 2019, dobânzile se situau la un nivel similar, în jur de 5,93% pe an.

Spre exemplu, un împrumut ipotecar de 61.500 euro, contractat în 2019, a avut, în mijlocul acestui an, o rată lunară de 1.881 lei, aproape identică cu suma inițială de 1.868 lei.

Media ratelor plătite pentru acest tip de credit între 2019 și 2024 a fost de 1.890 lei lunar, cu doar 1,1% mai mare decât valoarea inițială prevăzută.

Te-ar mai putea interesa și: În ciuda problemelor economice, românii „se bat” pe credite ipotecare. Creștere cu 20% în 2024

foto: credit ipotecar

Strategii pentru reducerea ratei creditului ipotecar. Cum să economisești masiv!

Una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a ratei este trecerea de la dobânda variabilă la dobânda fixă.

O analiză susține că schimbarea poate reduce rata lunară cu până la 22,5%, față de nivelul din 2023. A

Actualmente, peste 90% dintre finanțările ipotecare aprobate în București au dobândă fixă, oamenii voind să securizeze costurile pe termen lung. Pe de altă parte, dobânda fixă poate implica și anumite costuri inițiale sau comisioane.

Mai este importantă și ponderea ratei creditului ipotecar în raport cu venitul.

În 2019, rata lunară reprezenta aproximativ 59% din salariul mediu net la nivel național, această pondere scăzând la 36%, în 2024. Acest lucru se datorează creșterii salariilor. Deci, dacă salariul tău s-a mărit, presiunea financiară lunară se diminuează.

În prima jumătate a anului 2024, valoarea totală a creditelor ipotecare acordate a fost de 4,5 miliarde de euro, în creștere cu 78% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere include atât creditele noi, cât și refinanțările și conversiile, ceea ce indică o activitate intensă pe piața imobiliară.

Te-ar mai putea interesa și: Cum să închei mai repede un credit ipotecar. Detaliile pe care nu le găsește „peste tot pe internet”