- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Studiu: Care este impactul folosirii aparatului de aer condiţionat asupra facturii de energie. 19% dintre români vor unul mai eficient

11 Jul, 17:56 • Dobran Viorel
A fost emis cod roşu de caniculă, astfel că un aparat de aer condiţionat este aproape obligatoriu mai ales în zonele urbane. Confortul vine însă cu costuri suplimentare, în fiecare lună de vară.
Studiu: Care este impactul folosirii aparatului de aer condiţionat asupra facturii de energie. 19% dintre români vor unul mai eficient

Un aparat de aer condiţionat este necesar în perioada următoare deoarece valul de căldură se va extinde și intensifica ușor, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Vânzările la aparatele de aer condiționat au crescut considerabil în această perioadă, dar la fel și facturile la energie. Mai multe detalii, în acest link

Canicula aduce profit în România. Temperaturile ieșite din comun au dublat vânzările de aparate de aer condiționat

Ce cred românii despre factura umflată de folosirea aparatului de aer condiţionat: 
  • Peste 60% dintre români consideră drept moderată influența în factură a consumului realizat de sistemele AC;
    19% dintre români intenționează să achiziționeze în următorul an un aparat de climatizare eficient energetic;
    Costul aparatelor eficiente energetic rămâne un criteriu esențial în decizia de achiziție;

Circa 64% dintre români consideră ca fiind foarte importantă economia de energie legată de utilizarea sistemului de răcire din locuință pe durata sezonului cald, pentru a diminua astfel impactul asupra facturii la energie, însă doar puțin peste 19% se gândesc serios să schimbe, în următorul an, actualul sistem cu unul eficient energetic.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice* realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile Delgaz Grid și E.ON.

Întrebați despre impactul costului cu climatizarea în factura de electricitate, peste 26% dintre participanții la studiu consideră că acesta este unul foarte mare, dar cei mai mulți, respectiv 63%, îl văd moderat.

Amenda usturătoare primită de o femeie din Constanța din cauza aparatului de aer condiționat. Neglijența care a adus-o în fața instanței

Aproape 49% dintre cei chestionați estimează că, în sezonul de vară, utilizarea aparatului de aer condiționat are un impact cuprins între 10% și 30% în factura de electricitate, iar 19% au considerat că aceste costuri au o pondere între 30% și 50%.

Interesant de remarcat este faptul că aproape 75% dintre români ar fi dispuși să investească în achiziționarea unui echipament de climatizare prietenos cu mediul, eficient energetic, mai ales dacă ar exista condiții ca acesta să fie alimentat cu energie verde, provenită de la un sistem de panouri fotovoltaice. Cu toate acestea, spun 60% dintre ei, prețul unor astfel de aparate este de natură să limiteze punerea în practică a inițiativei.

Ce spun românii despre costurile cu aparatul de ar condiţionat

Pe de altă parte, peste 36% dintre cei chestionați nu știu dacă aparatele de aer condiționat au un impact negativ asupra mediului, în vreme ce 40% consideră că acestea nu au nicio influență negativă.

Majoritatea participanților la cercetarea sociologică (55%) au indicat că aparatele AC pe care le au acasă au o vechime de până la cinci ani, iar aproape 30% au spus că sistemele lor au fost montate în urmă cu cinci până la zece ani. Există încă în funcțiune numeroase instalații AC care au o vechime între 15 și peste 20 de ani (5,5% dintre respondenți).

Un aparat de aer condiţionat majorează facturile de 3 ori. Reguli noi pentru cei care au astfel de aparate

Au crescu vânzăreile de aparate de aer condiţionat

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.*) Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 09-17.05.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

 

Cât costă revizia la aerul condiționat de la mașină

O dată la ceva timp, sistemul de climatizare trebuie verificat și trebuie făcută o completare de freon. Revizia sistemului de climatizare este mai scumpă în 2024, comparativ cu anul trecut.

„Este o creștere de aproximativ 20% a prețului freonului. Există două tipuri de lichid de răcire, unul clasic și unul eco. Cel clasic este destinat mașinilor mai vechi, iar freonul eco e utilizat la mașinile construite după anul 2014”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Iar diferența de preț între cele două tipuri de freon este semnificativă.

Cum îți pregătești aparatul de aer condiționat în mod optim pentru a face față temperaturilor de vară

„Freonul clasic costă 30-35 de lei / 100 de grame, iar freonul ecologic 1234YF pornește de la 130 de lei / 100 de grame și ajunge chiar la 250 de lei. Iar pentru a face un „plin” de freon va fi nevoie de 500-750 de grame, în funcție de mașină”, a mai spus mecanicul.

La aceste costuri adăugăm și manopera, care pornește de la 50 de lei, dar poate depăși 200 de lei. Dacă mașina e de generație nouă și ai nevoie de jumătate de litru de freon, atunci te va cost cel puțin 700 de lei toată „distracția”.