Se apropie sezonul rece, iar farmaciile din România au început deja să vândă la foc automat pastilele de supt pentru gât, anti-răceală, cu vitamine.
Un aspect mai puțin cunoscut publicului larg este faptul că drajeurile conțin o mulțime de „E-uri”. Cele mai frecvente sunt: E953, E570, E334, E104 sau E954, potrivit raportului InfoCons.
Toate pastilele analizate conțin „E-uri”. 38% dintre produse au un singur aditiv alimentar, 12% dintre ele au cinci aditivi alimentari, iar 3% dintre produse au șase aditivi.
De asemenea, un alt aspect îngrijorător se referă la cantitatea de zahăr din aceste „bomboane” de sezon, secretizată.
Astfel, pe aproximativ 70% dintre etichete nu este menționată cantitatea de zahăr. Conform studiului citat, zahărul din pastilele de supt se încadrează între 0 și 1,5 grame per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 grame.
Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de 25 g/ zi, deci aproximativ cinci plicuri de zahăr.
Pe lângă „E-urile” din comprimatelor de supt, pe parcursul unei zile se pot asimila „E-uri” și din alte produse precum plicuri anti-răceală sau mezeluri, a mai avertizat sursa citată.
În cadrul studiului au fost analizate: cantitatea de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr și îndulcitori, aromele identificate, substanțele active folosite, precum și informațiile utile referitoare la prospect.
Mai precis, au fost analizate 31 de produse tip comprimate de supt de la Strepsils, Tantum Verde, Septolete, Faringosept și Decasept – vezi AICI lista.