Subvenţii APIA 2024. Schimbare importantă în acest an la adeverința pentru subvențiile APIA. La propunerea Prim-vicepreședintelui Asociației Forța Fermierilor, Valentin Popa, Ministerul Agriculturii a agreat modificarea modelului-tip de adeverință. Astfel, singurul responsabil care trebuie să semneze adeverința este primarul localității, nemaifiind nevoie de semnătura secretarilor din primării care, în numeroase cazuri, au tergiversat sau chiar blocat emiterea documentelor.
Fluxul de avizare a adeverințelor APIA pentru subvenții va fi scurtat din acest an. Astfel, de la registrul agricol, documentul va trece direct la semnătura primarului, singurul care trebuie să își asume și să avizeze documentul ce se trimite apoi la APIA. Până în acest an, și secretarul din primărie trebuia să își dea acordul, ceea ce a condus la numeroase întârzieri și chiar blocaje din cauza căror fermierii s-au ales cu penalizări din subvenții și chiar pierderea lor.
Schimbarea din adeverința APIA 2024 a venit la solicitarea Prim-vicepreședintelui Asociației Forța Fermierilor, Valentin Popa. Fermierul din Călărași a transmis o adresă Ministerului Agriculturii în care a făcut propunerea. Popa se numără printre agricultorii care în fiecare an a a întâmpinat probleme în eliberarea adeverinței de la primărie.
În cererea depusă la MADR, fermierul Valentin Popa adus și o serie de motive pentru care ministrul Agriculturii ar trebui să ia decizia de a elimina semnăturile altor funcționari din Primării, în afară de șeful unității, pentru eliberarea adeverinței. Cel mai important motiv invocat de fermier este că de cele mai multe ori producătorii agricoli cad ”victime” ai angajaților primăriilor care se folosesc de eliberarea formularului pentru a le cere banii pentru impozite, taxe sau alte spețe care apar la nivel local.
La fel ca și în anii trecuți, modelul-tip de adeverință de la primărie stipulează clar că eliberarea documentului nu poate fi condiționată de plata impozitelor și taxelor la bugetul local sau național.
Adeverința este un document obligatoriu pentru accesarea subvențiilor APIA 2024, conține datele din registrul agricol, se eliberează la cererea fermierului și se transmite de către primărie direct către funcționarii APIA.
Subvenția la motorină, achitată doar parțial fermierilor în contul cantităților utilizate la lucrările agricole din trimestrul IV al anului trecut. Producătorii agricoli ne-au semnalat că nu au găsit în conturi suma integrală ce li se cuvine pentru achitarea ajutorului de stat, însă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a făcut încă niciun anunț oficial în acest sens.
Săptămâna trecută, pe 6 martie, APIA anunța că a început plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2023 (trimestrul IV/2023). Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare a fost anunțată la un plafon de 119.899.657,00 lei ce trebuie să ajungă la 17.794 beneficiari, pentru cantitatea de 78.416.997,403 litri de motorină determinată.
Pe anul trecut, ajutorul de stat pentru motorină a fost de 1,529 lei pe litru, însă fermierii spun că pentru trimestrul IV, în conturi le-a intrat o sumă mai mică. Agricultorii care au făcut calculul pe baza banilor găsiți în cont spun că în loc de circa 1,5 lei/litru, plata APIA s-a făcut la circa 1,2 lei/litru.
Nu este prima dată când APIA achită în primă fază doar parțial subvenția la motorină. Și în trecut, achitarea acestui ajutor de stat s-a făcut în limita bugetului alocat. Ulterior, când s-a făcut o completare de buget, s-a achitat agricultorilor și diferența până la acoperirea cuantului integral. De precizat, însă că această plată parțială nu a fost niciodată făcută pe trimestrul IV, ci pentru pentru motorina pentru trimestrele II și III, cu plăți pe final de an.
Conform legislației n vigoare, cantitatea maximă de motorină anuală ce poate fi decontată este de 410.000.000 litri/an, prevăzută în anexa la HG nr. 1174/2014 cu modificările și completările ulterioare.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat marți că legumicultorii înscriși pentru ajutorul de minimis acordat pentru susținerea producției de legume în spații protejate în perioada de extrasezon vor primi banii în această săptămână. Până în prezent, plățile au depășit suma de 76 de milioane de lei.
Potrivit comunicatului MADR, peste 15.395 de beneficiari ai programului au beneficiat deja de plăți, iar acestea vor continua pentru toți cei 19.076 de fermieri eligibili din toate județele țării.
Cele mai multe solicitări provin din județele Olt, Galați, Giurgiu, Dolj și Buzău. Legumicultorii care au aplicat pentru program vor primi un sprijin financiar de 1.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați, destinați cultivării de tomate, ardei, castraveți, fasole verde, salată, spanac sau ceapă verde în spații protejate.
Programul pentru legume cultivate în spații protejate are ca scop sprijinirea producției locale de legume și susținerea fermierilor în dezvoltarea activității agricole.