Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a cerut Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, scrie profit.ro. Este vizată modalitatea prin care se calculează taxa de solidaritate, în mod special din perspectiva cifrei de afaceri, astfel încât autoritățile fiscale să își stabilească poziția în cazul companiei OMV Petrom care este de părere că nu are obligativitatea de a achita această taxă.
Guvernul României a optat pentru un procent dublu față cel minim prevăzut în regulamentul UE, mai exact 60%. Regulamentul Uniunii Europene prevede un procent de 33%, statul român fiind cel de-al treilea stat cu cel mai mare procent ales.
Mai citește și: Ursula Von der Leyen se teme de migrația firmelor spre SUA: „Oferim ajutoare și stimulente ca firmele să nu plece din UE”
Diferența dintre profitul impozabil pe anul 2022 respectiv 2023 și 120% din profitul impozabil mediu realizat între anii 2018 și 2021. Statul, conform formulei, încasează 60 %.
Se estimează că Romgaz va plăti în acest an suma de 906,1 milioane de lei. Producătorul estimează că anul acesta cheltuielile aferente taxelor vor atinge un procent de 55%, urmate de 14% cheltuieli cu personalul, 13% bunuri și servicii și 18% cheltuieli operaționale. Pe primele trimeste din 2021, Romgaz ar urma să plătească statului suma de 442 de milioane de lei, potrivit calculelor făcute de profit.ro
OMV Petrom, însă, este de părere că nu ar trebui să plătească niciun leu la contul contribuției de solidaritate. Compania austriacă a anunțat Bursa vieneză că nu va achita nimic către statul român. OMV este o companie integrată care, spre deosebire de Romgaz, care are încasări considerabile și din activitățile de trading. Pe lângă trading, compania mai câștigă și din UpStream și rafinare.
Alte activități care aduc bani către OMV sunt comercializările de carburanți, producția acestora dar și furnizarea de energie electrică. Față de Romgaz, Petrom are o furnizare a energiei mult mai ridicată.
Te-ar putea interesa: Agitaţie pe piaţa muncii: 4 din 10 angajați primesc măcar o ofertă nouă de job lunar