Întors din străinătate, cu banii strânşi Ionuţ a deschis o ferma de varză, Riv Farm Curtici, unde cultivă, pe o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi varză Autumn King (varză plată), o specie foarte căutată, pentru că poate fi păstrată o perioadă mai lungă după recoltare.
Fermierul cultivă, de asemenea, 60 de ari de câmp cu vinete și roșii și are un solar de 800 de metri pătrați cu alte legume.
„Sunt fermier din copilărie. Acesta este al doilea an de când mi-am reluat activitatea”, a mărturisit Ionuț pentru Agrointel.ro.
Ionuţ Rotariu a povestit, pentru sursa citată, care a fost sursa sa de inspiraţie atunci când s-a gândit să devină fermier pe cont propriu. Este vorba de un alt fermier, Dimitrie Muscă, un fermier pe care l-a vizitat în clasa a III-a și carei-a servit drept model.
„Mi-am dorit să fiu fermier de când, în clasa a III-a, am vizitat ferma domnului Dimitrie Muscă. Mi-a plăcut atât de mult, încât am decis că vreau să devin fermier. Cu acest gând am plecat în străinătate să economisesc bani pentru a investi în agricultura din țara noastră.
Acum, la 28 de ani, m-am întors și am deschis propria mea afacere, aici, în țară. Astăzi este prima zi când onorez o comandă, am semnat un contract cu un depozit și mă aflu chiar în câmp, la cules de varză plată. Anul viitor, doresc să extind suprafața cultivată cu varză plată cu încă două hectare”, a adăugat tânărul fermier.
Varza plată obținută cu hibridul Autumn King este foarte căutată de arădeni și nu numai. Deși este o varză densă, nu cântărește mult și poate fi păstrată o perioadă mai lungă de timp fără să se strice. Tânărul fermier își produce singur răsadurile, iar anul acesta, într-o primă fază, a cultivat 10.000 de fire de varză plată.
”Varza plată este rezistentă mai mult timp după recoltare. Varza rotundă, dacă o recoltez acum, pe căldură, după 2-3 zile la piață nu mai are aspect comercial. E foarte bună la păstrare, nu crapă în câmp în momentul când a ajus la maturitate, poate să stea în câmp și până la 3 săptămâni. Varza rotundă crapă foarte repede, are frunza mai fragilă, are multă apă și crapă.
La varza plată eu îmi produc răsadurile, am pus 10.000 de fire, aproape 9.800 au rezistat și au produs, pierderi au fost în jur de 200 de fire, deci este foarte bine. Sămânța o cumpăr de la depozitul de semințe Oradea, este însă o sămânță coreeană, dar probabil este aclimatizată pentru Europa, că dă cel mai bun randament în momentul de față. Varza plată are o căpățână mare și este bună pentru gătit, pentru murat”, a explicat tânărul legumicultor.