- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tarife mai mari la RCA din 2025 după eliminarea plafonării prețurilor. Avertismentul asiguratorilor

04 Oct, 11:41 • Andrei Alina
Plafonarea preţurilor la poliţele RCA va fi menţinută pentru încă trei luni, până la sfârşitul anului 2024, în baza unei hotărâri adoptate de Guvern la sfârșitul lunii septembrie. Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări. consideră însă că această decizie este una luată de autorități în contextul alegerilor de la sfârșitul acestui an și că nota de plată o vor plăti șoferii anul viitor.
Tarife mai mari la RCA din 2025 după eliminarea plafonării prețurilor. Avertismentul asiguratorilor

Plafonarea tarifelor pentru polițele RCA a fost prelungită până la sfârșitul anului 2024, conform deciziei luate de Guvern în septembrie. Guvernanți au motivat decizia prin faptul că doresc să prevină o creștere necontrolată a prețurilor la asigurările obligatorii auto.

„Recomandarea a venit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă. Dar vreau să reamintesc că pe parcursul legislativ, în Parlament, se află un proiect de lege care va aduce o serie de modificări ale legislaţiei naţionale, privind asigurările RCA, care propun corectarea dezechilibrelor existente şi care vor face probabil caducă aplicarea acestui plafon, prin hotărâre, de către Guvern”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

Citește și: Motivul pentru care prețurile RCA se vor majora în scurt timp. „Vor crește cu încă 40-50%”

 

Tarife mai mari la RCA din 2025 după eliminarea plafonării. Avertismentul asiguratorilor

Deși plafonarea oferă o stabilitate temporară pentru șoferi, începând cu anul 2025, se preconizează o creștere a prețurilor.

”S-a prelungit îngheţarea preţurilor tocmai pentru că suntem în an electoral şi liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor. Dar nu ne surprinde pentru că suntem în piaţa asta de ceva vreme. Nu mai suntem surprinşi de atât de multe lucruri, de cât ar putea fi surprinşi nişte nou veniţi, să spunem. Şi de asta trebuie să ne pregătim şi pentru astfel de intervenţii pentru că din păcate politicul va rămâne aproape şi cu atât mai mult cu cât deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante probabil că sursele de venit sunt toate listate pe masa lor. Chiar din cele ortodoxe şi din cele mai puţin ortodoxe”, a declarat Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări.

”O intervenţie a autorităţilor, principial vorbind, nu a ajutat niciodată. Dacă ne uităm la ultimii 8 ani au fost foarte tumultuoşi, cu falimente, cu plafonări, cu îngheţări şi de prime acum şi de comisioane. Sigur că această îngheţare pe unii i-a prins mai bine îmbrăcaţi, pe unii i-a prins mai nepregătiţi. Când vom ieşi din această îngheţare va urma o perioadă destul de proactivă în care nu ştim cum se va comporta fiecare jucător”, a mai completat Virgil Şoncutean.