Vacanțele românilor ar putea deveni un adevărat lux în curând! Zborurile și-ar putea majora prețurile, în urma unei propuneri la nivel european de introducere a unei taxe suplimentare pentru reducerea poluării. Suma pe care ar trebui s-o plătească pasagerii ar fi de cel puțin 100 de euro, aproximativ 500 de lei la fiecare zbor pentru a limita emisiile de carbon.
S-ar crede că decizia ar putea reduce poluarea din aer cu peste 20%, dar ar putea avea efecte negative pentru industria turismului.
Propunerea de taxare a zborurile a stârnit discuții contradictorii atât în rândul călătorilor, cât și în industria turismului. Potrivit acestei idei, doar un singur zbor pe an va fi ferit de taxe suplimentare, însă pentru fiecare zbor în plus, pasagerii ar trebui să achite o suma de 100 de euro. Pe lângă asta, prețul va crește progresiv, în funcție de numărul de zboruri efectuate într-un an.
Pasagerii sunt revoltați de această inițiativă. Un călător a declarat:
„Mi se pare o aberaţie, în condiţiile în care parlamentarii, indiferent din ce ţară a Europei, circulă cu private jet. China, India şi alte ţări produc poluare de 80%, iar noi să salvăm cu ce?!”.
Alt pasager a adăugat: „Nu cred că este o idee bună! Peste tot unde te duci, bani, bani, bani!”.
Unele voci afirmă că ideea ar fi una necesară, cu toate că suma propusă este considerată prea mare:
„Mi se pare cam mult 100 de euro pentru fiecare zbor. Ar fi în regulă ideea, este necesar. Poluarea este maximă”, a afirmat un alt pasager.
Te-ar putea interesa și: Previziuni surprinzătoare pentru România. Creșteri economice modeste în centrul și estul Europei. Cererea de consum, susținută din plin
Dacă s-ar implementa această măsură, impactul asupra industriei turismului va fi unul primordial. Specialiștii consideră că numărul pasagerilor care călătoresc cu avionul s-ar putea diminua cu 25% în viitorii patru ani.
O scădere de genul ar reprezenta un scenariu negru atât pentru companiile aeriene, cât și pentru operatorii de turism, întrucât le-ar aduce pierderi financiare majore.
Consultantul în turism Florin Ionescu a tras semnal de alarmă că această măsură va limita libertatea de mișcare în Uniunea Europeană.
„Practic se va limita dreptul la deplasare prin statele Uniunii Europene. Aşa cum ştim, sunt milioane de cetăţeni români aflaţi în statele din vest care de două ori pe an vin să-şi vadă familia.
Aceştia sunt victime. Practic noi va trebui să găsim formule prin care să limităm această lovitură pe care o vom primi”, a explicat el.
În contextul actual al creșterii taxelor și al măsurilor de reducere a poluării, prețurile biletelor de avion au crescut semnificativ, tarifele ajungând chiar duble.
De asemenea, în ultimii ani, Uniunea Europeană s-a străduit pentru a diminua poluarea cauzată de călătoriile aeriene, în special prin aplicarea taxelor și măsurilor legislative care prevăd reducerea emisiilor de carbon.
Ai mai putea citi și: Pensiile, sub lupă. Statul ia banii înapoi de la pensionari? Decizie surprinzătoare pentru cei care au primit sume mai mari!