- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Taxe mai mari pentru salariații din România de anul viitor. Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat

24 Oct, 12:57 • Andrei Alina
Statul are nevoie de bani, iar majorarea salariului minim brut pe economie vine la pachet cu creșteri de taxe salariale. Acestea se adaugă deciziilor de eliminare a unor facilități fiscale pentru anumite salariații din IT, construcții ori agricultură.
Taxe mai mari pentru salariații din România de anul viitor. Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat

Taxe mai mari pentru salariații din România de anul viitor. Veniturile statului din impozitul pe salarii cresc anul viitor cu 1,2% din Produsul Intern brut, adică cu aproape 22 de miliarde de lei. 5 miliarde se vor strânge la buget din eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Restul de bani ar putea veni din creșterea impozitului pe venit cu șase puncte procentuale, de la 10% cât este în prezent la 16%, este concluzia la care au ajuns specialiștii care au analizat planul fiscal pregătit de Guvern, citați de newsweek.ro.

Citește și: Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document

„Aceste 2 cifre, 2, 8, 4, ne arata ca anul viitor probabil la inceputul trimestrului II sau trimestrului III cota unica creste de la 10 la 16%. Noi am mai avut 16%. În momentul în care cota unică a fost scăzută de la 16 la 10 de Dragnea în 2018 ea n-a fost scăzută să scada sarcina pe muncă, ci să compenseze creşterea CAS şi CASS, practic mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat”, a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal.

Citește și: Ce rate plătesc românii la apartamente. Clujenii iau cele mai mari credite

 

Taxe mai mari pentru salariații din România de anul viitor. Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat

„Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat, iar apoi din banii care îi vor rămâne va plăti şi TVA. Suntem pe locul 2 după Grecia la impozitarea muncii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Guvernul ar putea creşte, însă, deducerile pentru cei cu venituri mici.

 

TVA mai mare din 2025? Ce spun experții

România are în prezent trei cote de TVA, diferințiate astfel: 19% pentru majoritatea produselor şi serviciilor, 9% pentru alimente, medicamente, panouri fotovoltaice şi locuinţe sociale şi 5% pentru manuale, lemne de foc şi energie termică.

„Această creştere îmi sugerează o majorare de fapt a cotei de TVA fie de la 19 la 21 fie umblând în interiorul cotelor de TVA cu rate reduse şi aduse acele cote reduse către cota standard. De la 9% poate merg către 14,15% şi unele chiar către 19%”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.