Taxe turistice 2024: De la Veneția până la Bali, noi taxe sunt percepute pentru a încerca să combată turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvântul anului 2023 în industria turismului.
Veștile despre impactul negativ al prea multor turiști erau peste tot. Cele mai populare destinații din lume, cum ar fi Veneția, Barcelona și Noua Zeelandă, se luptă să țină sub control numărul de vizitatori.
Care este problema cu turismul excesiv? Ei bine, rezidenții locali au de suferit, deoarece proprietățile devin inaccesibile din cauza proprietarilor care cumpără chirii de vacanță. Autoritățile se luptă să gestioneze gunoiul lăsat în urmă de turiști, iar poluarea contribuie la criza climatică.
O tactică pe care destinațiile mizează, la propriu, sunt taxele turistice: taxe pe care vizitatorii trebuie să le plătească, pe lângă cheltuielile obișnuite, cum ar fi cazarea și mâncarea, potrivit Euronews.
Iată care sunt locurile care urmează să introducă taxe turistice în 2024.
În 2022, autoritățile orașului au anunțat că taxa de turism din Barcelona va fi majorată în următorii doi ani. Din 2012, vizitatorii capitalei catalane au trebuit să plătească atât taxa turistică regională, cât și o suprataxă suplimentară la nivelul întregului oraș.
La 1 aprilie 2023, autoritățile municipale au majorat taxa municipală la 2,75 euro. O a doua majorare va avea loc la 1 aprilie 2024, când taxa va crește la 3,25 euro. Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unitățile de cazare turistice oficiale.
Valencia va impune o taxă turistică în 2024
Valencia va introduce o taxă turistică pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.
Denumită oficial taxa valenciană pe sejururile turistice (IVET), aceasta va intra în vigoare în 2024, deși o dată exactă nu a fost încă anunțată.
Vizitatorii vor trebui să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți. Pasagerii navelor de croazieră vor plăti 1,50 euro pe zi.
Bali: Taxa de turism va fi introdusă în februarie 2024
Cunoscută drept Țara Zeilor, Bali atrage vizitatori din întreaga lume pentru plajele, insulele și cultura sa spirituală. Dar turismul înseamnă și probleme, iar Bali speră să rezolve unele dintre acestea cu o nouă taxă care trebuie plătită pentru a intra în țară.
Începând cu 14 februarie 2024, sosirile internaționale și interne vor trebui să plătească o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro). Aceasta va trebui achitată la ghișeele speciale de la Aeroportul Internațional Ngurah Rai din Bali. Autoritățile au promis că procesul va dura mai puțin de 30 de secunde.
Acestea au precizat că veniturile vor fi direcționate către proiecte care „conservă mediul, natura și cultura, precum și pentru îmbunătățirea calității” din Bali.
Taxa de turism de la Veneția: Când vor trebui să plătească vizitatorii pentru a intra în 2024?
Taxa turistică din Veneția a fost subiectul multor dezbateri și întârzieri. Orașul este unul dintre cele mai supraaglomerate din Europa, obligându-i pe localnici să părăsească străzile înguste și aglomerate din centrul orașului.
Acum s-a confirmat că orașul lagună va judeca o taxă de intrare pentru o parte din 2024.
Vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie – 29 de zile în total. Taxa pentru turiștii de o zi va fi în vigoare în timpul orelor de vârf (8.30 – 16.00), ceea ce înseamnă că vizitatorii care vin în Veneția pentru cină sau pentru un concert nu vor trebui să plătească.
Taxa de intrare urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru rezidenți.
Toate țările în care deja trebuie să plătești o taxă de turist pentru a intra în țară
În multe țări există deja o taxă de turism, din diverse motive. Pentru unele, aceasta are legătură cu încercarea de a limita numărul de turiști și de a preveni turismul excesiv. Pentru altele, este aproape ca o taxă de sustenabilitate pentru fiecare vizitator.
Austria
În Austria se plătește o taxă de cazare, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti 3,02% în plus la nota de plată de la hotel pe persoană.
Taxa de turism este cunoscută și sub numele de Tourismusgesetz și Berherbergungsbeiträge.
Belgia
Taxa de turism în Belgia se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo. Taxa este uneori inclusă în tariful camerei de hotel, dar unele separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentară, așa că trebuie să verificați cu atenție factura.
Anvers și Bruges percep o taxă pe cameră. În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului. În general, este de aproximativ 7,50 euro.
Bhutan
În timp ce taxele de turist din majoritatea țărilor se situează sub 20 de euro, taxa din Bhutan este foarte mare în comparație cu aceasta. Taxa zilnică minimă pentru majoritatea străinilor este de: 250 de dolari (228 de euro) de persoană pe zi în sezonul de vârf și puțin mai puțin în sezonul de bază. Dar aceasta acoperă multe, inclusiv cazarea, transportul în țară, un ghid, mâncarea și taxele de intrare.
Bulgaria
Bulgaria aplică o taxă turistică pentru înnoptări. Aceasta este foarte mică și variază în funcție de zonă și de clasificarea hotelului – până la aproximativ 1,50 euro.
Insulele Caraibe
În majoritatea insulelor din Caraibe, taxele de turism se adaugă la costul hotelului sau la taxa de plecare.
Antigua și Barbuda, Aruba, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Bonaire, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Haiti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts și Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago și Insulele Virgine Americane au toate o formă de taxă pentru vizitatori.
Taxele variază de la 13 euro în Bahamas la 45 de euro în Antigua și Barbuda.
Croația
Croația și-a majorat taxa de turism în 2019. Rata majorată se aplică însă doar în timpul sezonului de vârf, în timpul verii.
Vizitatorii plătesc în jur de 10 kuna (1,33 euro) de persoană pe noapte.
Republica Cehă
Trebuie să plătiți o taxă de turism în Republica Cehă doar atunci când vizitați capitala Praga. Aceasta este foarte mică (sub 1 euro) și se plătește pe persoană, pe noapte, până la 60 de nopți. Taxa nu se aplică copiilor sub 18 ani.
Franța: Taxă turistică mai mare la Paris datorită Jocurilor Olimpice din 2024
În Franța trebuie plătită o „taxe de ședere”. Aceasta se adaugă la factura de hotel și variază în funcție de orașul în care vă aflați.
Tarifele variază de la 0,20 euro la aproximativ 4 euro de persoană, pe noapte.
Punctele turistice precum Paris și Lyon folosesc acești bani pentru a menține infrastructura turistică.
În anticiparea Jocurilor Olimpice din 2024, taxa turistică pe camerele de hotel a crescut cu 200%, începând cu ianuarie 2024.
În funcție de tipul de cazare, taxa variază între 0,75 și 15 euro pe noapte.
Germania
Germania are ceea ce se numește „taxă pe cultură” („kulturförderabgabe”), precum și o „taxă pe pat” (bettensteuer), în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin. Taxa este de aproximativ 5% din factura de hotel.
Grecia
Taxa de turism în Grecia se bazează pe numărul de stele ale hotelului sau pe numărul de camere pe care le închiriați. Poate fi de până la 4 euro pe cameră. A fost introdusă de Ministerul grec al Turismului pentru a contribui la reducerea datoriei țării.
Ungaria
În Ungaria, taxele de turist se aplică doar în Budapesta. Călătorii trebuie să plătească un plus de 4% în fiecare noapte, în funcție de prețul camerei.
Italia
Taxele turistice în Italia depind de locul în care vă aflați.În Sicilia, taxele variază între 1 și 3 euro pe noapte. În timp ce, la Roma, taxa variază între 3 și 7 euro pe noapte, în funcție de tipul de cameră, dar unele orașe mai mici percep mai mult.
Japonia
În Japonia, este vorba de o taxă de plecare. Vizitatorii care vin în Japonia plătesc 1.000 de yeni (aproximativ 8 euro) la ieșirea din țară.Site-ul oficial de turism susține că această taxă mică face „o diferență semnificativă” în economie.
Malaezia
Taxa de turism din Malaezia este o taxă forfetară și se aplică pentru fiecare noapte de ședere.Nu este mult mai mare de aproximativ 4 euro pe noapte.
Noua Zeelandă
Mulți turiști, persoane aflate în concediu de odihnă, precum și unii studenți și lucrători care vin în Noua Zeelandă trebuie să plătească o taxă internațională de conservare a vizitatorilor și de turism (IVL) la sosire.
Însă persoanele din Australia sunt scutite. Taxa este de 35 de dolari neozeelandezi, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de euro.
Țările de Jos
Țările de Jos au o taxă turistică pe uscat și o taxă turistică pe apă.În Amsterdam, aceasta se ridică în prezent la 7 % din costul unei camere de hotel. Se numește „toeristenbelasting”.
În 2024, aceasta va crește la 12,5%, devenind astfel cea mai mare taxă turistică din Europa. Se va aplica atât pasagerilor de croazieră, cât și vizitatorilor care înnoptează.
Portugalia
Taxa turistică redusă din Portugalia se plătește pe persoană și pe noapte și se aplică doar oaspeților care au peste 13 ani.
Aceasta este de aproximativ 2 euro și se aplică în prezent în 13 din cele 308 municipalități din Portugalia, inclusiv în orașele Porto, Lisabona și Faro.
Trebuie să o plătiți doar în primele șapte zile de ședere.
Slovenia
Taxa de turism în Slovenia variază în funcție de locație și de clasificarea hotelului. Este puțin mai mare în orașele mari și în stațiunile turistice, inclusiv în Ljubljana și Bled – aproximativ 3 euro.
Spania
Dacă vă îndreptați spre Ibiza sau Majorca, va trebui să plătiți o taxă turistică. Taxa de turism durabil, care se aplică în cazul cazărilor de vacanță din Insulele Baleare din Spania (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), se aplică, de asemenea, fiecărui turist în vârstă de 16 ani sau mai mult. În timpul sezonului de vârf, taxa poate ajunge până la 4 euro pe noapte.
Elveția
Taxa de turism în Elveția variază în funcție de locație. Costul se calculează pe noapte și pe persoană și este de aproximativ 2,20 euro.
De obicei, ofertele de cazare nu includ taxa turistică – aceasta este specificată ca o sumă separată, astfel încât este mai ușor de urmărit.
Și se aplică doar la sejururi mai mici de 40 de zile.
SUA
În cea mai mare parte a Statelor Unite se percepe o taxă hotelieră sau o taxă de cazare pentru călătorii care închiriază locuințe. Se mai numește și taxă de ocupare.
Taxele se aplică la hoteluri, moteluri și hanuri. Se pare că cea mai mare rată este plătită în Houston, cu o taxă de 17% pe factura de hotel.
Taxa specială, acum de 1 euro pentru toți pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România, pentru un fond de garantare a vacanțelor turiștilor, revine în actualitate.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), acum cu un nou președinte, respectiv Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, a reluat ideea de introducere a unei taxe speciale, care să garanteze biletele clienților, acum însă în caz de faliment al unei companii de transport aerian. Burcea a fost cel care a militat și anterior pentru o taxă specială având această destinație, tot ca șef ANAT, la acel moment în caz de insolvență/faliment al unei agenții de turism.
Acum este avansată câte o taxă de 1 euro pentru pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România și care să alimenteze un fond de garantare pentru biletele de avion în cazul în care compania aeriană, dacă operează în România, intră în faliment. Recent, compania românească low-cost Blue Air a intrat în faliment și circa 200.000 pasageri – cum a fost avansat atunci – nu și-au recuperat banii pe bilete.
“Să ducem mai departe proiectul celor două fonduri, care, din diverse motive, s-a oprit la un moment dat, și anume Fondul de garantare a biletelor de avion, care, după ceea ce s-a întâmplat cu Blue Air, eu cred că este vital în actuala conjunctură.. Și noi am pierdut bani, pentru că agențiile, conform eticii, dacă o companie aeriană cade, trebuie să îi aduci pe oameni de acolo. Dar nu mai este cazul să dea bani Guvernul sau să piardă bani, pentru că în acel caz au pierdut bani 280.000 de oameni. Iar agențiile au pierdut câteva milioane de euro. Firma mea, spre exemplu, a pierdut aproximativ 250.000 de euro și dacă e să adunăm doar agențiile mari sunt câteva milioane de euro. Dar dacă adunăm și sumele pierdute de pasageri sunt câteva zeci de milioane de euro”, a afirmat președintele ANAT.
Acesta a explicat și modalitatea de punere în practică a sistemelor de garantare: „E foarte simplu, nu trebuie să mai inventăm roata, trebuie doar să ne uităm la alții ce au făcut mai bine. Sunt câteva țări care au acest fond și practic se colectează cum se colectează taxa de aeroport. Se colectează să zicem un euro și la 24 de milioane de pasageri pe an, sunt 24 de milioane de euro. Ne propunem să strângem 100 de milioane, ca să fie suficient, și ne oprim după ce am strâns banii respectivi. Și al doilea fond, de garantare al agențiilor pentru insolvență și faliment, pentru că în momentul de față cu asigurările poți să recuperezi ca turist 10-15-30%, ori până acum nu cred că a fost recuperat niciodată. Pentru că depinde de momentul în care dă faliment turoperatorul respectiv.
E clar că dacă dă faliment în august, sumele sunt mari. Tot discutăm de acest fond de 10 ani, iar în Europa se practică. Am început discuțiile, am avut 3-4 întâlniri cu FNGCIMM, adică Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care asta fac, ei administrează fonduri. Domnul Florin Jianu este președintele Consiliului de Administrație și Dumitru Nancu este directorul general. Și oamenii erau dispuși să facă această treabă. Inclusiv cu domnul Ciolacu am discutat acum un an și jumătate, și ca președinte al Camerei Deputaților a fost încântat, a spus: ‘Da, domnule, este un proiect foarte bun, care face ca oamenii să nu mai piardă bani'”.
În cazul fondului de garantare pentru agențiile de turism, strângerea sumelor ar însemna o creștere a prețului pachetelor turistice, dar nu mare, având în vedere că ar trebui să cotizeze 2.400 de agenții, a explicat Burcea.
„La fondul de garantare pentru agenții, da, ar însemna o creștere a prețului pachetelor turistice. Dacă îl vom îndupleca pe primul ministru să ne sprijine la ambele fonduri, să ne dea un capital, ar fi extraordinar, pentru că la fondul de garantare a agențiilor, dacă se întâmplă un eveniment nefericit repede, nu vom avea bani și va trebui să ne împrumutăm.
Dacă primul ministru dăruiește masa și ne oferă o anumită sumă să începem acest fond, ar fi extraordinar. Și apoi banii se strâng, pentru că ideea e nu să fie o sumă mare ci să fie de la toți, și sunt 2.400 de agenții, sunt milioane de turiști care călătoresc. Pentru că noi, de 15 ani, banii ăștia îi dăm la asiguratori. Nu era bine ca banii ăștia să fi rămas la noi să-i fi strâns în acești 15 ani? Mi-aș dori ca în două luni să îi punem la dispoziție ministrului Oprea și prim-ministrului un proiect de lege. Sigur că la Guvern sunt juriști, oameni pregătiți mult mai bine decât suntem noi, dar asta ar fi ideea principală”, a arătat președintele ANAT.