Titlurile de stat Tezaur și Fidelis se bucură de un succes din ce în ce mai mare în rândul românilor, aceștia fiind atrași de randamentul pe care acestea îl oferă în comparație cu dobânzile băncilor.
Anul trecut, românii au investit aproape 33 de miliarde de lei în titluri de stat, care au două avantaje majore: nu poartă impozit pe dobândă și sunt cel mai sigur mod de economisire a banilor.
În cazul ultimei emisiuni de obligațiuni, statul plătește o dobândă de 7%, exact cât oferă și Techventures Bank. Astfel, în cazul unei investiții de 10.000 de lei, după un an se cumulează o dobândă de 700 de lei. De reținut faptul că titlurile de stat sunt scutite de impozit. În cazul depozitului bancar, suma netă rămăsă ar fi de numai 630 de lei.
Pentru scandeța la trei ani, pentru care statul oferă o dobândă de 7,5%, diferența față de depozitul bancar este ceva mai mare. Cea mai bună ofertă bancară din acest punct de vedere implică plata unei dobânzi anuale de 6,5%, adică 1.755 de lei, la 10.000 de lei depuși, după impozitare. În cazul titlurilor de stat, câștigul pe trei ani este de 2.250 de lei.
Succesul cunoscut de titlurile de stat a început să fie resimțit de unitățile bancare din România, acestea fiind nevoite să ia atitudine. Astfel, băncile au început să dezvolte oferte competitive pe perioade atipice, de 4 – 5 luni, pentru care dobânzile le depășesc pe cele pe un an.
Din 19 februarie 2025, TBI Bank a crescut dobânzile la cinci luni până la 6,60%, un randament superior celorlalte scadențe.
Raiffeisen Bank desfășoară o campanie în care oferă o dobândă de 6% pentru depozitul la patru luni, aceasta fiind mai mare decât dobânda oferită la scadența la 12 luni. Oferta este valabilă atât pentru depozitele în lei, cât și pentru cele în euro sau dolari.
Citește și: Românii se vor putea proteja de inflație prin titlurile de stat FIDELIS. Dobânzi de 7% în lei și 5% în euro
ING a lansat o nouă ofertă la depozitele Bonus, pe patru luni, petnru fondurile noi aduse în bancă. Dacă titularul înc asează venituri recurente în cont, dobânda este de 4,9%, iar dacă nu încasează venituri recurente, este de 4,4%. Pentru depozitele la 12 luni, dobânda este de 4,8% când se încaseaază venituri recurente și 4,3% dacă nu se încasează, scrie bugetul.ro.