Sunt milioane de hectare afectate de secetă, iar asta va aduce mari scumpiri la raft. Agricultorii sunt disperaţi, scrie observatornews.ro.
„Pentru culturile semănate în toamna anului 2023 am obţinut producţii foarte, foarte bune. Însă culturile semănate în primăvară – porumb, floarea soarelui – este un dezastru, pentru că nu a mai plouat de foarte mult timp şi, acolo unde nu există sistem de irigaţii, producţiile au fost aproape de zero.
Cred că balanţa… S-ar putea să ieşim la sfârşitul anului cu ea pe minus”, a declarat Costel Iancu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj.
Citește și: Seceta a făcut prăpăd în România. Fântânile seacă și oamenii primesc apă cu porția
Prețurile la porumb, floarea-soarelui și alte produse agricole vor crește din cauza scăderii producției, iar scumpirile vor ajunge şi la raft.
„Seceta va afecta, în primul rând, oferta de produse din toamnă. De la cartofi, la roşii şi alte legume româneşti. Vor fi mai puţine şi mai scumpe, decât anul trecut. E posibil ca şi pâinea să coste mai mult, în condiţiile în care producţia va fi mai mică”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.
În sute de localități din România oamenii primesc apă cu porția, după ce seceta a făcut ravagii.
Suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înştiinţat pe comisarul Janusz Wojciechowski în luna iulie a acestui an că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă şi a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare transmisă în 7 august, acordarea de compensaţii urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor, precizează Ministerul Agriculturii.
Vezi și: Scumpiri masive ale roșiilor din România. Care va fi prețul pentru 1 kilogram