- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Top 3 maşini second-hand preferate de români. „Maşina germană e maşină germană”, Volkswagen, Audi şi BMW domină piaţa

22 Aug, 17:11 • Dobran Viorel
Loialitatea cumpărătorilor români față de mașinile germane nu a scăzut de-a lungul anilor. Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu realizat de compania de date auto carVertical care a identificat cele mai verificate modele de mașini în prima jumătate a anului 2024. Printre cele mai populare se numără modele de maşini second-hand produse de mărci precum Volkswagen, Audi și BMW.
Top 3 maşini second-hand preferate de români. Maşina germană e maşină germană, Volkswagen, Audi şi BMW domină piaţa

Volkswagen Passat rămâne cea mai dorită mașină de pe piața de maşini second-hand. În prima jumătate a anului, pe carVertical, șoferii români au fost cel mai interesați de istoricul mașinilor Volkswagen Passat – acestea ocupând 4% din totalul vehiculelor verificate pe platformă, urmate de Audi A4 (3,7%), BMW Seria 5 (3,4%), BMW Seria 3 (3,2%) și BMW X5 (3,2%).

Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, cele mai populare mașini second-hand nu s-au schimbat foarte mult, ceea ce sugerează că românii au preferințe clare. Singurul nou intrat pe această listă este Renault Megane (3,2%), model care a înlocuit Mercedes-Benz E-Class.

Mașinile poluante care nu vor mai fi înmatriculate din septembrie. Cele care nu respectă standardele vor fi retrase din circulație

Mașinile germane precum BMW, Audi și Volkswagen au fost de mulți ani la mare căutare pe piața vehiculelor rulate din România. Șoferii nu doar că le apreciază pentru fiabilitatea lor, ci le consideră și parte a propriei imagini. Mai mult, șoferii care se gândesc să achiziționeze un vehicul premium la mâna a doua văd că acestea își păstrează mai bine valoarea în timp în comparație cu vehiculele mai noi din clasa economică.”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.

Top maşini second-hand în H1

 

Toyota Corolla este mașina a cărei popularitate a crescut cel mai mult în România în topul maşinilor second-hand dorite

Numărul de verificări ale istoricului pentru modelele Toyota Corolla a crescut cel mai mult anul trecut în România (+115,6%), urmat de Kia Sportage (+94,6%), Skoda Karoq (+94,3%), Kia Ceed (+86,5%) și Volvo XC40 (+82,4%).

Creșterea popularității acestor modele este o veste bună pentru cei care intenționează să le vândă. Cu cât o mașină este mai căutată pe piața secundară, cu atât prețul este mai rezistent în calea deprecierii.

Luând în calcul toate țările participante la studiu, modelele cu cea mai mare creștere a popularității în prima jumătate a acestui an sunt Mini Coupé (+719,1%), Tesla Model 3 (+534%), Tesla Model X (+297,6%), Audi RS7 (+262,2%) și Jaguar E-Pace (+186,6%).

Fraudarea kilometrajului este mai des întâlnită printre modelele populare de maşini second-hand

Modelele populare devin deseori țintele escrocilor. Piața este plină de mașini care au kilometrajul modificat și care ulterior pot cauza numeroase probleme noilor proprietari. Atunci când nu știți exact câți kilometri a parcurs un vehicul, devine dificil să urmați recomandările producătorului și să efectuați reviziile la timp.

În primele șase luni ale anului 2024, nu mai puțin de 10,6% dintre toate mașinile Volkswagen Passat verificate pe carVertical în România au avut kilometrajul dat înapoi. Cumpărătorii ar trebui să fie deosebit de precauți și să nu plătească nicio mașină fără a-i verifica mai întâi istoricul. Kilometrajul altor modele populare este, de asemenea, frecvent modificat: Audi A4 (8,5%), BMW Seria 5 (9,6%), BMW Seria 3 (7,8%) și BMW X5 (6,6%).

Situația de pe piața mașinilor rulate se stabilizează

Pe aproape toate piețele, prețurile mașinilor rulate continuă să se stabilizeze și să scadă treptat. Aceste reduceri de preț se datorează redresării pieței de mașini noi, întrucât nu mai există întârzieri semnificative în producția de mașini cum erau acum câțiva ani. Pe măsură ce se produc mai multe mașini noi, pe piața secundară intră și mai multe modele rulate.

În ceea ce privește vehiculele electrice, în țările în care au fost introduse recent stimulente noi, piața EVurilor și-a revenit, dar aceasta este doar o tendință pe termen scurt. Pe termen lung, piața vehiculelor electrice probabil se va confrunta cu dificultăți, având în vedere că unii producători au început deja să reinvestească în dezvoltarea mașinilor cu motor cu ardere internă.

Cele mai mici și cele mai mari costuri de întreținere a mașinilor. Rezultatele sondajului ne iau prin surprindere

„Cumpărătorii care și-au dorit foarte mult vehicule electrice, deja le-au cumpărat, în timp ce ceilalți fie nu văd cu ochi buni trecerea la vehiculele electrice deoarece nu au unde să le încarce, fie nu și le permit”, explică Buzelis.

Potrivit lui Buzelis, vânzările de mașini second hand și-au revenit în linii mari, iar numărul tranzacțiilor de pe piețele europene principale a crescut constant în primul trimestru al acestui an.

Studiul carVertical a analizat rapoartele care prezintă istoricul auto achiziționate de utilizatorii companiei din ianuarie până în iunie 2023 și a comparat această perioadă cu rapoartele achiziționate din ianuarie până în iunie 2024. Numărul de rapoarte achiziționate în fiecare țară a fost convertit în procente, creându-se astfel listele cu cele mai populare mașini. Prin procesarea anuală a milioane de rapoarte privind istoricul vehiculelor, compania poate oferi informații despre tendințe, previziuni și perspective asupra pieței de mașini second hand.

Studiu Autovit.ro: 79% dintre români aleg maşini second-hand mai noi, în medie cu 5 ani

Autovit.ro desfăşurat anul acesta un studiu la nivel naţional care evidenţiază impactul pozitiv al comerţului cu maşini second-hand asupra sustenabilităţii în industria auto.

Rezultatele au demonstrat că vânzarea şi cumpărarea de vehicule la mâna a doua contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon şi la conservarea resurselor naturale prin menţinerea materialelor în uz şi adoptarea maşinilor rulate cu emisii mai reduse.

De exemplu, un Volkswagen Golf Diesel din 2009, cu emisii de 140,7 gr/km, este unul dintre cele mai vândute modele pe platformă. Schimbarea acestuia cu un model din 2015 reduce emisiile la 114,6 gr/km (diesel), o scădere de aproximativ 18,5%.

Datele Autovit.ro relevă că achiziţionarea unei maşini second-hand mai noi ajută la conservarea în medie a 680 kg de materiale, a 113 m³ de apă şi previne emisia a 757 kg de CO₂ echivalent. Resursele salvate prin tranzacţionarea a peste 550.000 de autoturisme second-hand în anul 2023, la nivelul Autovit.ro si OLX Auto, ar echivala cu greutatea totală a 41 de Turnuri Eiffel, consumul de apă al Bucureştiului pentru 98 de zile sau peste 2 milioane de oameni zburând între Bucureşti şi Londra.

Maşini second-hand

Un alt aspect important, evidenţiat de studiul Autovit.ro, este accelerarea adoptării vehiculelor cu emisii reduse prin intermediul pieţei auto second-hand. Conform studiului desfăşurat pe un eşantion de 2.680 de respondenţi, 79% dintre cumpărătorii de maşini second-hand din România au optat pentru vehicule mai noi, în medie cu cinci ani faţă de maşina lor anterioară. În acelaşi timp, 60% dintre utilizatori au ales autoturisme cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu 8% pentru întreaga flotă auto, de la 145 gr/km la 134 gr/km.

Această tranziţie către vehicule second-hand mai eficiente din punct de vedere al emisiilor a rezultat într-o reducere estimată a 414.000 de tone de materiale, a 92.000 m³ de apă şi a 870.000 de tone de emisii de CO₂ echivalent, doar prin tranzacţiile efectuate pe Autovit.ro si OLX Auto în 2023.

„Studiul confirmă rolul vital pe care platformele noastre îl joacă în promovarea unei economii circulare în cadrul sectorului auto”, a declarat Andrei Dumuţa, General Manager Autovit.ro. „Prin facilitarea achiziţiei unei maşini mai noi, contribuim nu doar la accesibilizarea mobilităţii, ci şi la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului.

,În consecinţă, ne reafirmăm angajamentul de a susţine practici comerciale durabile şi încurajăm consumatorii să ia în considerare emisiile de CO₂ atunci când planifică achiziţionarea unui vehicul.”

Analiza subliniază importanţa comerţului cu maşini second-hand în contextul mai larg al sustenabilităţii şi al schimbărilor climatice. În timp ce transportul rămâne o sursă semnificativă pentru emisiile de gaze la nivel global, piaţa maşinilor second-hand poate oferi o cale pragmatică de reducere a impactului, optimizând opţiunile de transport pentru un număr mare de consumatori.

Mai multe detalii despre sondaj, în articolul Daily Business:

79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi, în medie cu 5 ani, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu aproape 10%