- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Top depozite bancare în august 2024 şi alternativa titlurilor de stat

29 Jul, 12:10 • Dobran Viorel
Preţurile cresc de la o săptămână la alta, o recunoaşte însuşi premierul Marcel Ciolacu, dar românii găsesc resurse să-şi facă vacanţe şi să aibă economii pentru zile negre în depozite bancare.
Top depozite bancare în august 2024 şi alternativa titlurilor de stat

Mai există puţine banci din România care oferă în continuare depozite bancare avantajoase, la multe dintre ele inflaţia anulând economiile. Cele mai mari dobânzi pot oferi un câștig important pentru cei care au o sumă de bani de care nu trebuie să se atingă în perioada următoare, totul este ca nici inflaţia să nu galopeze.

Românii beneficiază de dobânzi ale depozitelor bancare care ajung aproape de 7% pentru sumele ținute în visteria băncii timp de un an.

Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în 2024

În momentul de față, dobânzile depozitelor bancare în lei au reușit să bată rata inflației. Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie. În acest context, cel mai bun depozit bancar de pe piață, de 7%, a devansat rata inflației cu aproape două procente.

Vestea care va înfuria milioane de români. Marcel Ciolacu: „Normal că prețurile cresc”

Cu toate acestea, dobânzile depozitelor bancare au suferit o scădere față de anii trecuți. De exemplu, acum în urmă cu un an, cea mai avantajoasă dobândă pentru depozitul pe 12 luni era de 8,45%. De asemenea, economiștii băncilor comerciale au operat deja reduceri ale ratelor și nu au așteptat după scăderea dobânzii cheie dictată de Banca Națională a României.

BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai.Mai jos veți regăsi cele mai bune depozite bancare din momentul de față:

    • TechVentures Bank 7%
    • tbi bank 6,8%
    • OTP Bank 6,1%
    • Salt Bank 6,0%
    • Patria Bank 5,9%
    • CEC/ Raiffeisen Bank 5,6%”
    • Credit Europe Bank 5,5%

Important de precizat este faptul că dobânzile depozitelor bancare au scăzut față de anii trecuți, atunci când ne confruntam cu o inflație de peste 10%.

Economiile prin depozite bancare nu reprezintă singurav modalitate de a scoate banii de la saltea pentru a-i înmulţi în mod modern. În prezent a devenit mult mai tentant pentru oameni să împrumute statul prin achiziția de titluri de stat. De exemplu, pentru o sumă depusă la bancă de 10.000 de lei, păstrată timp de un an, după impozitarea de 10%, câștigul este unul de aproximativ 630 de lei.

Ministerul Finanţelor a lansat o nouă ediţie Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an.

Românii pot cumpăra, începând de luni, 8 iulie, titluri de stat TEZAUR cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, anunţă Ministerul Finanţelor.

”Românii pot cumpăra, începând de astăzi, 8 iulie, titluri de stat TEZAUR cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%”, precizează ministerul.Titlurile de stat pot fi cumpărate:

    • Între 8 iulie 2024 – 8 august 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
    • Între 8 iulie 2024 – 9 august 2024 de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului;
    • Între 8 iulie 2024 – 8 august 2024 în mediul urban şi 8 iulie 2024 – 7 august 2024 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale companiei Poşta Română SA.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu şi un ghid pentru cei care vor să economisească prin intermediul Tezaur.

Românii sfidează inflaţia cu depozite bancare. Câți bani câștigi într-un an dacă pui 1.000 de euro într-un depozit bancar

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia sunt publicate la secţiunea Datorie publică, pe site-ul Poştei.

Ministerul Finanţelor a anunţat, în urmă cu câteva zile, că a treia ediţie FIDELIS a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar secretarul de stat din cadrul instituţiei Alin Andrieş a precizat că frecvenţa emisiunilor va creste de la 4 la 6, în 2024.

”Echipa Ministerului Finanţelor a sunat, astăzi, clopoţelul BVB la deschiderea oficială dedicată listării celei de a treia emisiuni FIDELIS din acest an”, a transmis, joi, Ministerul Finanţelor. Alin Andrieş, secretar de stat în cadrul MF a precizat că frecvenţa emisiunilor va creste de la 4 la 6, în 2024.

În cea de a treia ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS din 2024, desfăşurată de Ministerul Finanţelor în parteneriat cu Morning Glory şi Rock FM, cei 1.388 donatori care s-au alăturat campaniei ”România are sânge de rocker, acum şi de investitor”, în perioada 18 – 24 iunie 2024, au investit 273,749 milioane lei.

Aceştia au beneficiat de tranşa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediţii, de 7%, pentru achiziţia de titluri de stat emise în lei, cu scadenţă la un an.