- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Top salarii 2024: Un angajat din industria petrolieră câştigă cât doi angajaţi din IT

16 Sep, 18:46 • Dobran Viorel
Cele mai mari salarii din economia locală sunt cele din fabricarea produselor de cocserie şi din prelucrarea ţiţeiului, IT-ul nu mai este lider detaşat ca în anii trecuţi.
Top salarii 2024: Un angajat din industria petrolieră câştigă cât doi angajaţi din IT

Top salarii România. Venitul mediu net din România a ajuns la 5.242 de lei pe lună în luna iulie a acestui an, în creştere cu 1,3% faţă de iunie 2024 şi cu 14,8% faţă de iulie 2023, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Creşterea salariului mediu net, reflectată în datele INS pentru luna iulie, indică o tendinţă de creştere moderată şi constantă în acest an. Factorii care ar putea influenţa această dinamică sunt fluctuaţiile economice globale, inflaţia, cererea de forţă de muncă în

sectoare-cheie şi politicile fiscale“, a spus Cătălin Ciupag, branch manager, Prohuman România.

Top cele mai mari şi cele mai mici salarii din economie. IT-ul nu e pe primul loc

Creşterea salariului mediu net, reflectată în datele INS pentru luna iulie, indică o tendinţă de creştere moderată şi constantă în acest an. Având în vedere contextul economic actual, inclusiv inflaţia uşor ridicată, dar şi măsurile de sprijin guvernamentale şi creşterea productivităţii în anumite sectoare, estimăm că salariile vor continua să crească până la finalul anului 2024, însă într-un ritm uşor încetinit în comparaţie cu creşterile din 2023. Factorii care ar putea influenţa această dinamică sunt fluctuaţiile economice globale, inflaţia, cererea de forţă de muncă în sectoare cheie şi politicile fiscale”, a spus pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman Romania.

Angajații români din Italia ar putea primi mai mulți bani. Care va fi valoarea celui de-al 13-lea salariu, din decembrie 2024

Industriile cu cele mai mari salarii sunt cele care se confruntă cu cerere mare pentru specialişti, care necesită competenţe specifice şi care lucrează într-un context cu riscuri şi costuri ridicate.

Astfel, cele mai mari salarii medii nete din economia locală sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, de 13.052 lei în iulie, şi o creştere anuală 38,2%. De altfel, salariile din acest sector au avut cea mai mare creştere din întreaga economie locală în iulie 2024 faţă de iulie 2023.

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Activitatea necesită infras­tructură şi tehnologie costisitoare, precum şi personal cu înaltă calificare pentru operarea şi întreţinerea echipamentelor industriale.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari salarii sunt în cele din industria de IT.

Angajări 2024: Mai mult de jumătate dintre salariaţi plănuiesc o schimbare de carieră, pentru salarii mai mari

Salariul mediu net în acest sector a fost de 11.636 lei în iulie 2024. Activităţile de servicii în tehnologia informaţiei au înregistrat o creştere anuală de 9,9%, un semnal clar de stagnare din partea industriei locale de IT.

„Deşi putem observa o creştere moderată a salariilor până în acest moment, evoluţia salariilor în continuare, per ansamblu, este strâns legată de competitivitatea industriei şi de nevoia de forţă de muncă calificată. Industriile cu cea mai mare cerere de digitalizare şi servicii specializate continuă să aibe cele mai mari salarii din piaţă, în timp ce sectoarele mai tradiţionale sau sezoniere înregistrează creşteri modeste sau chiar stagnări”, a mai spus Cătălin Ciupag.

Diferențe uriașe între salariile din România. În ce zone și în ce domenii se câștigă cel mai bine

Podiumul este completat de transporturile aeriene, cu un salariu mediu net de 11.030 lei şi o creştere anuală de 22,1%. Creşterea salariilor din transporturile aeriene arată o revenire clară a industriei după pandemia COVID-19, cu creşterea cererii pentru transporturi internaţionale şi interne.

Salarii de peste 10.000 de lei net au mai fost în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, mai exact de 10.402 lei în iulie 2024. Acest sector a avut o creştere anuală a salariului mediu de 24%, în top zece cele mai mari creşteri salariale din iulie 2024 faţă de aceeaşi lună din 2023.

La polul opus, sectoarele cu cele mai mici salarii din economia locală rămân cele din fabricile de îmbrăcăminte, cele din HoReCa şi cele din tăbăcirea şi finisarea pieilor.

Top salarii 2024: ce venituri au chelnerii

Sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte a înregistrat o creştere de 12,10% a salariilor medii nete, de la 2.724 lei în iulie 2023 la 3.054 lei în iulie 2024. Cel de hoteluri şi restaurante (HoReCa) a avut o creştere de 24,90%, de la 2.546 lei la 3.180 lei, iar tăbăcirea şi finisarea pieilor a înregistrat o creştere de 19%, de la 2.925 lei la 3.478 lei.