- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Topul celor mai bogați și discreți oameni de afaceri din România. Mulți dintre ei nu sunt cunoscuți publicului dar au în spate imperii

20 Aug, 11:23 • Alexe Raluca
În țara noastră, există mai mulți oameni de afaceri care, prin abilități înăscute și dobândite, au construit imprerii fără de care viața cetățenilor nu ar fi la fel. Pe lângă afaceri de miliarde, acești afaceriști au și talentul discreției.
Topul celor mai bogați și discreți oameni de afaceri din România. Mulți dintre ei nu sunt cunoscuți publicului dar au în spate imperii

Imperiile unora dintre milionarii României ajung la miliarde de euro, reușind să se mențină pe piețe ca real-estate, agricultură, construcții sau retail de ani întregi. Investițiile majore și îmbunătățirea continuă a serviciilor i-au propulsat în topul celor mai prosperi afaceriști din România, chiar dacă numele lor sunt mai puțin cunoscute printre cetățeni.

Citește și: Afaceri de peste 32,6 milioane de lei ale unor ucraineni. Compania e pe piața din România de doar 2 ani!

Cine sunt oamenii cu afaceri de miliarde, dar pe care românii nu îi cunosc

În timp ce mulți alți milionari își prezintă afacerile cu fast, alții lasă ca munca lor să vorbească, retrăgându-se în spatele cortinei. Pentru multe dintre afacerile ce fac ca viața românilor să fie cum este azi, nici măcar nu există imagini reprezentative, iar numele lor sunt cu atât mai puțin cunoscute.

Iată topul celor mai bogați și discreți afaceriști din țara noastră:

1. Zoltan Teszari – Digi/ RCS&RDS, Telecom

A intrat în afaceri cu o tonetă de îngheţată în Oradea, oraşul său natal. La începutul anilor ’90, a intuit potenţialul uriaş al serviciilor de televiziune, dezvoltând, pas cu pas, prin achiziții și dezvoltare continuă, un adevărat imperiu în telecom. Și deși există informaţii şi date financiare despre compania Digi, despre fondatorul ei, antreprenorul Zoltan Teszari, detaliile sunt puţine.

2. Alin Niculae, Energie – Oscar Downstream, Real estate

Alin Niculae a dezvoltat de la zero cea mai mare companie petrolieră din România care nu face parte dintr-un grup internaţional. Afacerea Oscar Downstream a apărut pe piaţă la începutul anilor 2000, când antreprenorul a văzut potenţial în vânzările en-gros de carburanţi pentru companii. După ce afacerea a crescut, el a început să parieze şi pe imobiliare, fiind astăzi unul dintre cei mai importanţi investitori din real-estate din Bucureşti.

3. Sacha Dragic – Superbet, Fonduri de investiţii, Logistică

Sacha Dragic este fondator şi executive chairman al Superbet Group, activ pe piaţa de pariuri sportive şi gaming de mai bine de 15 ani. În urmă cu circa 5 ani a început expansiunea, deși, inițial, afacerea a fost fondată și dezvoltată doar local. Acum, grupul vizează o extindere globală, în contextul în care antreprenorul a atras în acţionariat fondul de investiţii Blackstone, unul dintre cele mai mari din lume. Sacha Dragic este implicat şi în alte businessuri, precum fondul de investiţii Mozaik Investments, societatea de brokeraj Investimental, dar şi în real-estate.

4. Horia Ciorcilă, Banca Transilvania, Real estate, Industria hotelieră

Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii şi apoi preşedintele Băncii Transilvania, a început să construiască în urmă cu 25 de ani, în două camere înghesuite de pe malul Someşului, alături de alţi oameni de afaceri, povestea unei bănci private. Iistoria Băncii Transilvania a început în 1994, în Cluj-Napoca, la iniţiativa a 13 oameni de afaceri, ideea fiind aceea de a crea o bancă locală cu potențial de brand. Astăzi, antreprenorul s-a retras când vine vorba de Banca Transilvania, care a ajuns între timp cea mai mare bancă din România după active. El e implicat şi în alte afaceri, în domenii ca real-estate, sport și industria hotelieră.

5. Roxana Maftei – Farmacia Tei, Retail farmaceutic

Antreprenoarea Roxana Maftei fonda Farmacia Tei în 1992, o unitate de retail farma amplasată, după cum îi spune şi numele, în cartierul şi pe bulevardul Lacul Tei. 30 de ani mai târziu, businessul are o altă imagine, iar viitorul se anunță strălucit, mai ales după ce frații Pavăl, fondatori ai imperiului Dedeman, s-au asociat în 2022.

Citește și: Noile afaceri îmbină utilul cu plăcutul. Ce este „terapia de pădure” pentru care o tânără din Sibiu a demisionat după 10 ani de multinaţională