Un recent studiu european care a evaluat calitatea aerului în 375 de orașe, inclusiv în România, a dezvăluit rezultate surprinzătoare pentru unul dintre cele mai apreciate orașe din țară. Potrivit raportului, Timișoara, Cluj-Napoca și București se numără printre cele mai poluate orașe din România, în timp ce Oradea se află în topul celor mai curate orașe, potrivit capital.ro.
Te-ar putea interesa și: Costuri de sănătate de 3.000 de euro de persoană cauzate de poluarea din Bucureşti. Niciun alt oraş din Europa nu atinge acest nivel
foto: Topul celor mai poluate orașe din România
Conform clasamentului, orașul Cluj-Napoca ocupă locul 291 la nivel european. Dintre București, Timișoara și Iași, acesta se pare a fi cel mai puțin poluat oraș din România.
Bucureștiul se află într-o poziție și mai defavorabilă, pe locul 302, reflectând o calitate extrem de scăzută a aerului. Timișoara și Iași completează lista orașelor cu niveluri ridicate de poluare, ocupând locurile 281, respectiv 340.
Studiul a analizat particulele fine PM 2,5, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate, iar nivelul maxim admisibil de particule fine este de 5 μg/m³, potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Uniunea Europeană stabilește o limită anuală de 25 μg/m³, de 3 ori mai mare decât recomandările date de Organizație. Totuși, aceștia doresc să se apropie, de la an a an, de limita admisă de către OMS.
Orașele cu cea mai bună calitate a aerului din România sunt Galați care ocupă locul 21 în Europa, Oradea (locul 146) și Sibiu (locul 157).
O veste absolut surprinzătoare este faptul că România a fost inclusă în clasamentului Happy City Index, care analizează cele mai fericite orașe din lume. În aceată listă se regăsesc orașele Cluj Napoca, ocupând locul 195 mondial și orașul Brașov, care se afă pe poziția 220. Acestea sunt singurele orașe in țară care se regăsesc în clasament.
Criteriile de care s-a ținut cont în acest top, sunt următoarele (5 domenii):
Te-ar putea interesa și: Taxele pe poluare care au crescut și cu 1.000 € pe cursă, o nouă lovitură pentru tiriștii români de pe „comunitate”. Andi Iancu (Agil Trans): Transportul a devenit un sport extrem