- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Topul celor mai profitabile afaceri din România. Companiile la care mulți ar vrea să lucreze

19 Jun, 12:08 • Andrei Alina
Anul 2023 a fost unul extrem de profitabil pentru unele companii din România. Potrivit statisticilor Ministerului Finanțelor, la finalul anului trecut au avut loc anumite schimbări în topul celor mai profitabile companii din România.
Topul celor mai profitabile afaceri din România. Companiile la care mulți ar vrea să lucreze

Topul celor mai profitabile afaceri din România. 2023 a fost un an bun pentru Hidroelectrica. Compania de energie electrică a redevenit firma cu cel mai mare profit net. Potrivit statisticilor Ministerului Finanțelor, Hidroelectrica a înregistrat un profit aproape dublu față de 2022.

Hidroelectrica a devansat OMV Petrom, care acum se situează pe locul al doilea.

Citește și: Titluri de stat Fidelis 2024. Câți bani au investit românii în prima zi de la începutul programului

Romgaz, un producător de gaze naturale din România, urcă pe locul trei în clasamentul preliminar. Afacerea a raportat un profit net de 2,6 miliarde de lei în 2023, în creștere cu 4% față de anul precedent. 8,6 miliarde de lei au fost veniturile companiei, în scădere cu 35% față de 2022. Romgaz avea 5.287 de salariați la sfârșitul anului 2023.

Citește și: Cum trebuie împărţiţi banii familiei. Sfaturile unui analist financiar pentru un buget bine structurat

Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi anul trecut. După ce în 2022 s-a clasat în top 20 din punct de vedere al profitului. Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de 550 milioane de lei după ce a avut un profit net de peste 666 milioane de lei.

De asemenea, companiile deținute de frații Pavăl s-au dovedit a fi destul de profitabile în 2023. Pavăl Holding a raportat o creștere de 52% a profitului net, de la 1,5 miliarde de lei în 2022 la 2,3 miliarde de lei în 2023. Frații Pavăl sunt cei care dețin magazinele Dedeman.