Au crescut spectaculos activele fondurilor de pensii private din România! La sfârșitul lunii august, valoarea activelor era de 5,5 miliarde de lei, adică cu 28,6% mai mult decât finalul lui august 2023, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Practic, fondurile de pensii private au crescut și ele odată cu majorarea pensiilor plătite de stat, comunică Agerpres.
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,9%)”, se menţionează în raport.
După cum spune sursa citată, valoarea contribuţiilor virate în luna august a fost de 63,7 milioane lei, în timp ce contribuţia medie a fost 165 lei.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,63 miliarde de lei, respectiv 66%. Pe al doilea loc se aflau acţiunile, cu 1,42 miliarde de lei (26%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 183,93 milioane de lei, respectiv 3,3% din totalul activelor.
Conform informațiilor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 782.711 de participanţi în luna august 2024.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii:
Ai mai putea citi și: Sumele ireale pe care le primesc beneficiarii de pensii speciale. CNPP anunță noile câștiguri
Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:
Fondurile acumulate la Pilonul II de pensii private obligatorii au urcat vertiginos la 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, conform APAPR.
Cei ce administrează fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 la peste 8 milioane de participanți din sistem, chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate în România.
După cum spune legea, toți participanții la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât și Pilonul III facultativ) primesc în fiecare an de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care specifică valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, dar și altele detalii de interes personal.
Te-ar mai putea interesa și: Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în 2025, vine cu noi modificări. Ce trebuie să știi