Economistul Radu Georgescu spune, într-o postare e rețeaua de socializare Facebook, că anul acesta ”este foarte important să știi cum se calculează taxele”, notează mediaflux.
Iată, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre taxele din 2025.
Din venitul brut al unui salariat, 42 la sută sunt taxele salariale. Asta înseamnă că, la un salariu brut de 10.000 de lei pe lună, statul oprește 4.200 de lei.
Potrivit economistului, după pandemia de Covid, mulți angajați au devenit prestatori de servicii, după ce și-au ales, în mod legal, forma prin care își primesc veniturile pentru munca prestată – SRL, PFA sau drepturi de autor.
”Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a face o firmă. Apoi aș merge la HR (departamentul de resurse umane al angajatorului – n.r.) și le-aș propune să mă plătească pe firmă”, spune Radu Georgescu.
Pentru domeniul IT, economistul Radu Georgescu precizează că impozitul de 10 la sută pentru IT-iști, introdus de ordonanța ”trenuleț”, va clatina serios industria.
”Peste 80 la sută din industria IT din România sunt servicii externalizate de companii din România sau străinătate. Scutirea de impozit pe venit a fost scopul pentru care au fost înființate aceste firme de IT. Multe firme își pierd în acest fel scopul pentru care au fost înființate”, consideră economistul.
Radu Georgescu subliniază, în acest context, că indutria IT autohtonă trebuia să se concentreze pe produse soft făcute în România. ”Când ai produsele tale, ești mult mai stabil în fata turbulențelor economice. (…) Vor dispărea firmele IT care nu vor face produse 100 la sută în Romania”, este de părere el.
Referitor la sectorul construcțiilor, Radu Georgescu este de părere că același impozitul de 10 la sută va crește și mai mult cheltuielile firmelor.
”Deja sunt mulți dezvoltatori cu probleme financiare, deoarece nu reușesc să vândă apartamentele aflate în stoc. În 2025, aceștia vor trebui să facă discounturi masive pentru a le vinde”, spune economistul
Vizată de asemenea de impozitul introdus pentru IT și construcții, industria alimentară nu pare să aibă altă variantă anul acesta decât mărirea de prețuri.
”Impozitul de 10% din industria alimentară va duce la un nou val de inflație”, spune Radu Georgescu.
Economistul nu vede un viitor roz nici pentru IMM-uri, iar asta din cauza creșterii taxării pentru microîntreprinderi.
Radu Georgescu este de părere că ”impozitul pe profit de 16 la sută și impozitul pe dividende de 10 la sută va face neatractivă ideea de antreprenoriat din România pentru IMM-uri”.
”Probabil, vor fi IMM-uri care vor migra către zone mai prietenoase. Pregătiți-vă financiar și mental. Aceste creșteri de taxe sunt doar începutul. Vor urma și altele în 2025”, anticipează Georgescu.