Coaliţia de guvernare a decis ca salariul minim garantat să crească la 3.000 de lei brut, dintre care 200 de lei vor fi neimpozitaţi, dar în acelaşi timp a ajuns şi la un acord cu Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, prin care este stabilit venitul minim în domeniul construcţiilor de 4.000 de lei brut.
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut garantat în plată se va majora, conform proiectului elaborat de Ministerul Muncii, și va fi cu 17,6% mai mare, în comparație cu decembrie 2022. În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei, dar angajatul rămâne după impozitare cu 1.524 de lei.
1,3 milioane de angajați din România primesc salariul minim pe economie.
Conform deciziei Guvernului, un salariat care va încasa salariul minim pe economie de 3.000 de lei, din care 200 neimpozitabili, va primi „în mână” 1.863 de lei.
Interesant este faptul că un alt angajat, care are un salariu de 3.100 de lei, peste pragul salariului minim, va încasa un net de 1.830 de lei, sub cel care are salariul minim, din pricina sistemului diferit de impozitare.
În acest caz, angajatorul are la dispoziţie două opţiuni: ori va mări salariul angajatului, ori îl va duce pe salariul minim, ceea ce ar reprezenta o pierdere pentru stat din punct de vedere al încasării taxelor.
Salariul minim în construcții
Guvernul a transmis că în domeniul construcţiilor salariul minim se va ridica la 4.000 de lei brut, în creștere considerabilă față de 3.000 de lei, cât este în prezent, apărând astfel o a doua categorie de salariu minim.
De exemplu, nu se plătesc contribuția la sănătate, impozitul pe venit și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii. Așadar, un salariat din acest domeniu va primi în mână 3150 de lei.
Se poate concluziona așadar că Executivul vrea să obțină mai mulți bani la Pilonul I de pensii. Așadar, în loc de 638 lei, cât ia statul în prezent de la cei 3.000 de lei, va lua 850 lei, conform Hotnews.
În agricultură, precum și în industria alimentare, salariul minim brut nu va crește, ci va rămâne la fel, mai exact 3.000 de lei, dar cu aceleași facilități ca în cazul construcțiilor (așa cum avem și la momentul actual). Mai concret, fără impozit pe venit, contribuția la sănătate și eventual, pilonul II de pensii.
Mai precis, un angajat din agricultură sau din industria alimentară va primi în mână un salariu de 2.362 de lei, astfel conturându-se al treilea tip de salariu minim.