Rata ridicată a inflației a ridicat valoarea PIB-ului, deci, prin urmare, și veniturile bugetare. În urma prognozelor făcute de Comisia Națională de Prognoză, Guvernul este de părere că anul acesta am avut o creștere economică de 4,9%, scrie zf.ro.
Procentul, însă, este mai mic decât în 2021. Anul trecut s-a înregistrat o creștere a produsului intern brut de 5,8%.
Ministerul Finanțelor a prezentat date potrivit cărora veniturile bugetar la nivel general consolidat au crescut cu aproximativ 21,2%, din care veniturile din TVA au crescut cu 18,6%. Încasările din accize s-au ridicat la 2,4% iar cele din impozitele pe salarii și venituri la 20,3%.
Impozitul pe profit s-a ridicat și el la 33%, iar contribuțiile de asigurări la 9,7%. Însă toate datele de mai sus reprezintă partea plină și bună a paharului.
Informează-te și în legătură cu: Cazul OMV Petrom continuă. Rareș Bogdan nu stă deoparte: „Mi se pare o chestiune extrem de gravă”. Adrian Câciu este tras la răspundere
Partea goală și mai puțin frumoasă a paharului este reprezentată de creșterea slabă a produsului intern brut. Lucrurile, în limbajul cifrelor, stau în felul următor:
Veniturile nominale au o creștere, de la an la an, de 21,2%. Acest lucru, raportat la produsul intern brut, reprezintă o creștere a acestuia de doar 0,2%. Practic, de la 32% în 2021, la un procent cu 0,2% mai mare, adică 32,2% în anul trecut.