Parlamentarii UDMR au confirmat astăzi că vor susține exclusiv creșterea salariilor angajaților de la nivelul administrației publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaților. Susținerea se va face în ședința de marți. Anunțul a fost făcut oficial de liderul deputaților Uniunii, Csoma Botond, conform Agerpres.
Reprezentanții UDMR susțin că din cauza creșterii costului vieții, a inflației și a prețurilor revoltătoare la energie, este destul de normal că o parte semnificativă a populației a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor.
Oamenii au nevoie de sprijin financiar atunci când vine vorba despre angajații cu salariul minim, nu doar cei ai administrației publice locale. Cu toate acestea însă, formațiunea politică este de părere că din cauza nerespectării legii salarizării, există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajați. Despre această problemă a vorbit Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților.
„După ședința de astăzi, grupul UDMR din Camera Deputaților a confirmat poziția Uniunii conform căreia recalcularea indemnizațiilor deputaților și senatorilor în funcție de salariul minim nu este o prioritate și, ca atare, parlamentarii UDMR vor susține exclusiv creșterea salariilor angajaților de la nivelul administrației publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaților de mâine. (…)
Din cauza creșterii costului vieții, a inflației și a prețurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populației a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuși, trebuie să subliniem faptul că funcționarea primăriilor din localitățile mici este amenințată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajați”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă.
Acesta a mai explicat, prin intermediul comunicatului de presă, că majorarea salarială nu amenință o viitoare creștere a pensiei și a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliția de guvernare.
„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluții reale la problemele oamenilor. Așa vom face cu salariile și îndemnăm să se procedeze la fel și în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.
UDMR a mai reiterat faptul că Legea salarizării unitare face referire directă la faptul că salariile personalului din administrațiile locale se stabilesc în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean. Se pare că acestea se modifică, anual, la valoarea salariului minim.
„În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferențe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administrației publice locale, astfel încât s-au creat inechitate și diferențe în sectorul bugetar. UDMR susține că exclusiv salariile angajaților de la nivelul administrației publice locale trebuie ajustate”, se mai adaugă în comunicatul de presă.
Mai poți citi: 2.500 de lei pentru o categorie de români. Cine are noroc să primească banii timp de un an