În urma evaluărilor efectuate de Citigroup și a deciziei băncii de investiții americane Morgan Stanley, unul dintre giganții din domeniul mondial al investițiilor, prețul-țintă pentru acțiunile Hidroelectrica a avut parte o ajustare semnificativă în scădere, stabilindu-se la 95 lei/acțiune. Aceasta reprezintă o scădere de 26% față de nivelul curent de pe piață, după cum arată o analiză de la Profit.ro.
Deși acțiunile Hidroelectrica (H2O) au înregistrat o creștere susținută de la momentul listării pe bursă, se confruntă acum cu o presiune constantă din partea jucătorilor de pe Wall Street. În acest început de an, compania românească a primit a doua analiză din partea băncilor americane, ambele indicând o diminuare a prețurilor-țintă. După Citigroup, Morgan Stanley se alătură trendului, revizuind în scădere perspectivele pentru Hidroelectrica și plasând prețul-țintă la 95,00 lei/acțiune, sub nivelul inițial de 110,00 lei/acțiune.
Te-ar putea interesa și: Ministerul Energiei vrea accelerarea investițiilor la Hidroelectrica în 2024. Deciziile anunțate de Sebastian Burduja
Această decizie survine într-un context în care prețul la energia electrică a înregistrat o reducere la 85 de euro/MWh, comparativ cu 120 de euro/MWh în precedentele 3 luni, o schimbare care nu s-a reflectat încă în valoarea acțiunilor H2O.
Noul preț-țintă se situează cu 26,58% sub ultimul preț de pe piață și ar implica o capitalizare de piață de 42,73 miliarde lei (8,58 miliarde euro), cu peste 3 miliarde euro mai mică decât valoarea actuală de 58,20 miliarde lei (11,69 miliarde euro).
Hidroelectrica a fost listată pe bursa locală vara trecută, în urma unei oferte publice primare în valoare de 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro), unde Fondul Proprietatea (FP) a fost vânzător. Atât în cadrul ofertei inițiale, închisă la prețul de 104,00 lei/acțiune, cât și pe piața secundară, acțiunile au fost foarte lichide și au urmat o traiectorie ascendentă.
Morgan Stanley nu este prima instituție care adoptă această poziție. Săptămâna trecută, analiștii Citigroup au redus, de asemenea, prețul-țintă pentru acțiunile Hidroelectrica la 109,00 lei/acțiune, ceea ce ar însemna o capitalizare de piață de 49,03 miliarde lei (9,85 miliarde euro).
În ceea ce privește contextul regional, decizia Morgan Stanley se extinde și asupra conglomeratului energetic CEZ din Cehia, cu o reducere a prețului-țintă la 770 coroane cehești, față de 830 coroane cehești, și o recomandare de subalocare.
Citește și: Facturi Hidroelectrica 2024. Anunțul companiei pentru milioane de români