- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Un român are nevoie de un salariu de 15.000 de lei pentru un credit de casă. Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară

01 Aug, 12:45 • Dobran Viorel
Pentru a achiziționa o locuință în valoare de 60.000 de euro, un tânăr ar avea nevoie de un venit net lunar situat între 5.100 și 8.000 de lei, în funcție de tipul de credit pe care îl alege.
Un român are nevoie de un salariu de 15.000 de lei pentru un credit de casă. Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară

Aceasta ar permite cumpărarea unei garsoniere în București sau în alte orașe mari, sau a unui apartament cu 2-3 camere în orașe mai mici, potrivit datelor analizate de economica.net.

Ce variante de credit ai dacă vrei să-ți cumperi un apartament

Aceasta înseamnă că, chiar și în cazul celei mai accesibile variante de credit, tinerii au nevoie de un venit semnificativ mai mare decât salariul minim pe economie. Un aspect important este că băncile pot lua în considerare și venitul familiei, în cazul în care persoana care dorește să achiziționeze locuința este căsătorită.

Cea dintâi opțiune constă într-un credit ipotecar clasic, în moneda națională, destinat achiziționării unei locuințe evaluată la aproximativ 300.000 de lei. Pentru a accesa acest credit, solicitantul trebuie să dețină un avans minim de 20%, echivalentul a 60.000 de lei, ceea ce va însemna că suma împrumutată efectiv se va ridica la 240.000 de lei.

Băncile nu le mai acordă credite imobiliare românilor care nu se încadrează la noul nivel al IRCC

Rata lunară inițială va fi în jurul valorii de 2.060 de lei, iar dobânda va fi determinată prin formula IRCC+2,3%, cu caracter variabil. În primele cinci ani, dobânda se va menține fixă, la nivelul de 7,7%.

Pentru a fi eligibil pentru acest tip de credit, aplicantul trebuie să aibă un venit lunar net de aproximativ 5.100 de lei.

O altă opțiune este un credit ipotecar clasic în euro. Deși poate fi mai dificil de accesat, acest tip de credit poate oferi avantajul unui cost total mai mic, comparativ cu un credit în lei, analizând datele din ultimii 10-15 ani.

Avansul minim cerut în acest caz este de 25%, ceea ce înseamnă că solicitantul trebuie să dețină 15.000 de euro, față de puțin peste 11.000 de euro în cazul creditului în lei. În schimb, prima rată lunară va fi de 320 de euro, echivalentul a sub 1.600 de lei, semnificativ mai redus comparativ cu varianta în lei.

Acest lucru se datorează faptului că avansul este mai mare, iar suma împrumutată este mai mică. Venitul minim necesar pentru a accesa această variantă de credit este de aproximativ 8.000 de lei pe lună.

A treia opțiune este un credit Noua Casă, însă nu toți se vor califica pentru acest tip de împrumut. Avantajul acestui credit constă în faptul că avansul minim este doar de 5%, ceea ce înseamnă 15.000 de lei pentru o locuință în valoare de 300.000 de lei.

Totuși, cei care aleg să plătească avansul minim vor avea un efort lunar semnificativ mai mare decât în cazul celorlalte variante de împrumut.

O familie cu copii trebuie să câștige între 9.000 și 15.000 de lei pe lună pentru un credit imobiliar

Credit imobiliar
Piața imobiliară din România este acoperită de investitori.

În cazul unei familii care are și copii, o garsonieră sau un apartament cu două camere poate fi considerată o variantă de urgență, neasigurând confortul necesar. Pentru un apartament cu trei camere în București sau în orașe mari, prețul se ridică în jur de 100.000 de euro. Cam aceeași sumă costă și o casă cu curte într-un oraș mediu sau mic.

Schimbări importante în imobiliare, riscuri de 75%: „Dacă ai casa izolată cu spumă poliuretanică, nu o poți vinde sau ipoteca”

La CEC Bank, în cazul variantei în lei, avansul minim cerut este de 20%, ceea ce înseamnă aproximativ 100.000 de lei, iar creditul va fi limitat la 400.000 de lei. Prima rată va depăși 3.400 de lei, iar dobânda este variabilă, fiind calculată ca IRCC+ 2,3%. Venitul minim necesar pentru a accesa această variantă de credit se ridică la circa 9.000 de lei.

În cazul variantei în euro, avansul cerut este de 25%, ceea ce înseamnă 75.000 de euro pentru creditul total de achiziție de 300.000 de euro. Prima rată lunară va fi de aproximativ 600 de euro, adică sub 3.000 de lei, iar venitul minim necesar pentru a accesa acest credit se ridică la 15.000 de lei, potrivit economica.net.

Dezvoltator imobiliar: 2023 este un an în care decizia de achiziţie nu se ia uşor. Oamenilor le este teamă să investească într-o proprietate şi aşteaptă cu banii în bancă

Anul 2023 este unul atipic pentru imobiliare, dezvoltatorii personalizează preţurile pentru clienţi, clienţii sunt mai pretenţioşi, iar dezvoltatori mai flexibili, arată Ecovillas Company, dezvoltator al unui proiect rezidenţial din Capitală. Potrivit acestuia, 2023 este un an în care decizia de achiziţie nu se ia uşor, oamenii se tem să investească într-o proprietate şi aşteaptă cu banii în bancă.

”Proiectele rezidenţiale noi vin cu dotări peste cele standard pentru a vinde şi există o flexibilitate tot mai mare în finanaţarea şi negocierea unei oferte personalizate. Pe o piaţă imobiliară în scădere raportată la numărul de tranzacţii încheiate, dezvoltatorii se adaptează şi aduc noutăţi atât din punct de vedere al facilităţilor oferite în preţul casei, cât şi ca ofertă personalizată pentru fiecare client în parte. Flexibilitatea de care dau dovadă acum tot mai mulţi dezvoltatori vine cu scopul de a atrage clienţii spre achiziţia unei proprietăţi şi pentru a diminua temerile pe care aceştia le resimt într-o perioadă incertă”, arată Ecovillas Company.

Unii dezvoltatori personalizează oferta financiară a locuinţei ce o au în portofoliu în funcţie de sursele de finanţare ale clienţilor sau de avansul perceput, dar oferă şi posibilitatea acestora de a adăuga în antecontracte riscuri mai mici şi termene mai blânde în cazul în care nu vor reuşi semnarea unui contract final de vânzare-cumpărare.

“2023 este un an în care decizia de achiziţie nu se ia uşor. Oamenilor le este teamă să investească într-o proprietate şi aşteaptă cu banii în bancă. Pentru a da un imbold vânzărilor, am adoptat strategii noi: am ieşit în vânzare cu proiectul de case pe care îl construim în Pipera mai târziu, tocmai pentru ca cei care cumpără să vadă proiectul spre final şi să decidă mai uşor achiziţia, fiind într-un stadiu avansat de construcţie – în decembrie livrăm toate cele 18 case. De asemenea, la antecontractele semnate am fost mai flexibili şi am negociat, parte în parte, cu fiecare client, termenele care să îi confere acestuia siguranţă şi să îi diminueze temerile”, spune Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company.

Din punct de vedere al finanţării, Ecovillas a acceptat plata avansului în tranşe şi a sumelor finale la fel, pe parcursul construcţiei, astfel încât clientului să i se ofere posibilitatea de a evalua şi evoluţia pieţei şi de a pune în balanţă toate riscurile. “Unicitatea arhitecturii, dar mai ales inovaţia adusă proiectului nostru din Pipera erau must have pentru acest concept de case. Am ştiut că pe o piaţă incertă e nevoie de mai mult. Nu mai e suficient să vinzi o casă, de aceea ne-am îndreptat spre un produs luxury, cu dotări pe măsură, dar care oferă o serie de facilităţi eco-friendly: pompe de căldură geotermice, sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, sistem pasiv de răcire, ready smart home system, ferestre mari, izolaţie superioară”, adaugă Veaceslav.

Ecovillas Company dezvoltă în Pipera proiectul Epique home, singurul proiect rezidential dedicat cărţii,  cu 18 case, iar construcţia se va finaliza până în decembrie 2023. Cele 18 case au 4 camere, 3 băi, bucătărie, spaţii de depozitare, terasă circulabilă, parcare acoperită şi grădină proprie.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Florile pe care le poți ține afară toată ierna. Rezistă fără probleme la temperaturile scăzute
Florile pe care le poți ține afară toată ierna. Rezistă fără probleme la temperaturile scăzute
Bursa a înregistrat o scădere bruscă după ce PSD a anunțat că se retrage din negocierile cu coaliția pro-europeană. Toți indicii bursieri sunt pe roșu
Bursa a înregistrat o scădere bruscă după ce PSD a anunțat că se retrage din negocierile cu coaliția ...
Klaus Iohannis, apel către liderii politici după ce PSD s-a retras de la negocierile pentru formarea guvernului: „Ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală şi parlamentară”
Klaus Iohannis, apel către liderii politici după ce PSD s-a retras de la negocierile pentru formarea ...
Un val de aer polar lovește România. Răcire bruscă a vremii în weekend
Un val de aer polar lovește România. Răcire bruscă a vremii în weekend
Cum să prelungești viața unui brad natural. 5 trucuri eficiente ca să nu se usuce prematur
Cum să prelungești viața unui brad natural. 5 trucuri eficiente ca să nu se usuce prematur
Cele mai grele Sărbători pentru pensionari. Din ce în ce mai mulţi seniori fac împrumuturi CAR doar pentru a avea ce pune pe masa de Crăciun
Cele mai grele Sărbători pentru pensionari. Din ce în ce mai mulţi seniori fac împrumuturi CAR doar ...
PSD se retrage de la negocierile pentru formarea unui nou guvern, dar va susține în Parlament un guvern de dreapta: „Nu poți construi nimic durabil cu parteneri incapabili să-și depășească propriile orgolii”
PSD se retrage de la negocierile pentru formarea unui nou guvern, dar va susține în Parlament un guvern ...
Cum va fi afectată România de ratingul negativ acordat de agenția Fitch. Prof Mircea Coșea: „Un lucru negativ pe care nu-l meritam. Înseamnă o tendință de creștere a dobânzilor, o atenție mărită din partea unor instituții importante”
Cum va fi afectată România de ratingul negativ acordat de agenția Fitch. Prof Mircea Coșea: „Un ...
Cât costă carnea de porc la Lidl înainte de Crăciun
Cât costă carnea de porc la Lidl înainte de Crăciun
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi de 10.000 de lei
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi ...
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, în 2024, cu 10% față de anul anterior
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, ...
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile polițelor RCA vor rămâne la același nivel
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile ...
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în câteva minute
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în ...
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții dure din partea celor care nu au gustat-o: „Arați ca aceia despre care vorbești”
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții ...
ANAF, cu ochii pe conturile bancare ale românilor cu conturi la BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania
ANAF, cu ochii pe conturile bancare ale românilor cu conturi la BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania
O familie trăiește la limita subzistenței! De peste un deceniu, este nevoită să se descurce cu mai puțin de 20 de lei pe zi
O familie trăiește la limita subzistenței! De peste un deceniu, este nevoită să se descurce cu mai ...
Incendiu la Spitalul Colentina, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi. S-a intervenit cu 10 autospeciale
Incendiu la Spitalul Colentina, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi. S-a intervenit cu 10 autospeciale
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara