- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unde investim pentru a scoate profit în ciuda inflației. Iată ofertele la zi

30 Sep, 23:13 • Anghel Valentin
La orice sumă de bani investită ne dorim, firește, un profit. Când în ”ecuație” intervine și inflația, lucrurile devin ceva mai complicate. Iată cum putem să investim, cu risc minim, pentru a obține un plus care măcar să întreacă inflația.
Unde investim pentru a scoate profit în ciuda inflației. Iată ofertele la zi

Octombrie 2024. Avem 5.000 de lei și nu vrem să-i ținem la saltea, pentru că, logic, va ”mușca” din ei inflația. Inflație care, pentru finalul trimestrului III din 2025, este prognozată la 3,2 la sută, după cum notează hotnews. Așadar, unde ne băgăm banii?

Precizăm, din start, că analiza de mai jos are caracter pur orientativ și NU reprezintă o recomandare.

Așadar, în octombrie, statul scoate pe tarabă noi titluri de stat, Fidelis, inclusiv pentru donatorii de sânge. Tot de la stat este aproape de final programul Tezaur pe septembrie, care se va încheia la 4 octombrie, însă se pregătește de start Tezaurul de octombrie – noiembrie. Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul Finanțelor, care reprezintă împrumuturi ale statului, în lei sau valută, de la populație și persoane juridice și care pot fi emise pe perioade scurte, medii sau lungi. Altfel spus, împrumuți statul cu o sumă de bani, pentru o anumită perioadă, iar statul ți-i dă înapoi și cu ceva dobândă.

Citește și „Celentano” din „Las Fierbinți” le predă lecții de educație financiară celor doi copii ai săi: „De la 2 ani, când îți dă mamaie primii bani că ai sorcovit-o, până mori, tu trebuie să știi ce să faci cu banii”

Băncile vor, desigur, să își tenteze și ele potențialii clienți, cu dobânzi la depozite care să concureze titlurile de stat. Se poate spune că lupta lor cu statul este oarecum inegală, pentru că titlurile de stat nu sunt impozitate, însă, chiar și așa, băncile nu renunță. Iată cum se prezintă ofertele celor două părți aflate în competiție, cu precizarea că datele referitoare la bănci au fost extrase de pe Conso.ro.

Oferte pentru termenul de un an

Cele mai atractive oferte venite din partea băncilor presupun dobânzi între 5,5 și 7 la sută pe an. După plata impozitului pe venit și a comisioanelor, la 5.000 de lei putem obține un profit între 248 și 315 lei.

De celalaltă parte, statul oferă la titlurile Fidelis 5,85 la sută dobândă pe an, ceea ce duce la un câștig de 292,5 lei, tot pentru 5.000 de lei investitți. Donatorii de sânge primesc cu punct procentual în plus la dobândă, iar suma minimă de investit este de 500 lei. Asta înseamnă, tot la 5.000 de lei investiți, un profit de 342,5 lei.

În cazul titlurilor Tezaur nu există o sumă minimă ce trebuie investită. Oferta actuală a Ministerului de Finanțe expiră la octombrie, urmând să fie reînnoită și să aibă, aproape sigur, dobânzi similare cu cele de la Fidelis de octombrie. Pentru programul Tezaur aflat încă în derulare, dobânda este de 5,8 la sută – mai mică decât la Fidelis, pentru un profit de 290 lei.

Citește și Prima casă 2024 pentru românii din Italia care au un venit anual mai mic de 40.000 de euro

Cine investește euro în depozite bancare, 1.000 de euro de pildă pe termen de un an, beneficiază de o dobândă între de 2,3 și 3,5 la sută, ceea ce înseamnă, în final, un câștig real de 21 – 32 euro după 12 luni.

Varianta de a investi euro în titluri de stat Fidelis înseamnă 3,95 la sută dobândă pe an și un profit de 39,5 euro.

Ofertele pentru termenul de cinci ani

La acest termen, băncile nu au oferte. Statul în schimb oferă 7 la sută dobândă la titlurile Fidelis de octombrie, ceea ce înseamnă 350 de lei profit pe an, pentru o investiție de 5.000 de lei.

Titlurile Tezaur care expiră la 4 octombrie au tot 7 la sută dobândă, în timp ce investițiile în euro asigură, tot la Fidelis, 5 la sută pe an dobândă, ceea ce înseamnă 50 de euro câștig pe an, la 1.000 de euro băgați în astfel de titluri.