Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro. Potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), 76.746 de persoane fizice care sunt în clubul românilor bogaţi, aveau la sfârşitul primului trimestru din 2024 depozite bancare mai mari de 100.000 de euro.
Numărul românilor cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro la bancă a urcat cu aproape 11.000 în T1/2024 faţă de T1/2023, un salt record, totalul ajungând până la vârful de 76.746 la finalul primului trimestru din acest an.
Numărul total al deponenţilor se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă, astfel încât o persoană care are depozite la mai multe instituţii de credit este luată în evidenţă de mai multe ori.
Cel mai probabil, românii care reușesc să dețină peste 100.000 de euro în bănci sunt persoane cu salarii mari din domeniul bancar, energetic, oil&gas sau din sfera antreprenorială.
Pe de altă parte, la polul opus,mulți dintre români se luptă cu dobânzile ridicate la credite și cu inflația care le-a subțiat veniturile.
Potrivit economiștilor, toți românii ar trebui să aibă un fond de urgență. Acești bani sunt destinați situațiilor neprevăzute și îi ajută pe români să facă economii. Economiștii ne recomandă să punem deoparte măcar 20% din veniturile încasate lunar.
”Teoria economică spune că indiferent cât de mici sunt veniturile, trebuie să punem deoparte, adică este o chestiune unde din datele pe care le avem din țările cele mai sărace din lume, fix acolo unde oamenii o duc cel mai rău, aceștia tind să economisească mai bine, astfel încât să aibă un fond de rezervă. În țările acelea nu există nicio plasă de siguranță, nu există ajutor de șomaj, nu există ajutor social, nu există nimic care să-i ajute pe oameni în caz că au dificultăți financiare severe.
Asta spune cumva că în țările dezvoltate, categorie din care face parte acum și România, pentru că există diverse sisteme de siguranță la care pot să apeleze oamenii, noi ne pricepem mai puțin să economisim, sau spunem cel puțin că nu mai avem de unde să punem bani deoparte.
De fapt este o opțiune, practic alegem să alocăm altfel banii, fiindcă știm că dacă ne pierdem sursa de venit, există totuși o plasă de siguranță, mică așa cum este ea, nu vorbim de o plasă care să fie la un nivel foarte ridicat, însă realitatea este că în România avem totuși niște sisteme care sunt menite să salveze oamenii de la înfometare”, a declarat Christian Năsulea, economist, pentru Ziare.com.
Acesta spune că ideal ar fi ca românii să reușească să pună deoparte 20% din veniturile lunare. În acest fel, în timp, putem ajunge să avem în fondul de urgență o sumă importantă de bani.
”Dacă pornim de la ideea că avem deja niște datorii, că nu pornim de la 0, atunci trebuie făcute niște calcule, ca să vedem exact care este randamentul banilor pe care îi punem deoparte, ce înseamnă costul banilor pe care i-am împrumutat deja în trecut. În România în momentul de față există posibilitatea să pui bani deoparte, care să îți dea randamente mai mari, decât costul unora dintre datoriile pe care și le-au asumat în trecut unii dintre concetățenii noștri.
Sunt în continuare în piață credite care au dobânzi în jur de 6%, în condițiile în care poți să te duci să cumperi din datoria statului român, din emisiunile de trezorerie care dau 7% dobândă. În general e foarte important să stingem datoriile pe care le avem, însă în același timp recomandarea, de obicei nu este să stingi datoriile întâi, ci tocmai e ideea asta de a acoperi din datoriile avute, dar și să punem niște bani deoparte pentru fondul de urgență”, mai explică economistul.
Citește și Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
”Din datele pe care le avem, românii au un comportament de economisire care nu este sănătos, practic oamenii tind să spună că nu le ajung banii pentru a-și acoperi cheltuielile și atunci cei care au venituri foarte mici, în general, economisesc foarte puțin sau deloc. Această practică nu este bună, pentru că îi lasă expuși la probleme și mai mari în momentul în care li se întrerupe și sursa aceea de venit pe care o au, ei neavând rezerve. În realitate, oamenii au constrângeri diverse, au familii de hrănit, copii de dus la școală și e greu să mai aloci și sume pentru economisire.
Poate de aceea mulți nu își permit. Educația financiară este o necesitate în țara noastră în acest moment. Au fost făcuți niște pași, materiile care țin de economie s-au schimbat, avem acum educație antreprenorială. Problema este că nu și-a pus nimeni problema cine o să predea aceste subiecte”, a mai spus Christian Năsulea.
Citește și Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică