- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Va fi nebunie cu reciclarea! Garanţia pentru ambalajele SGR ar putea creşte la 1 leu

18 Sep, 19:08 • Dobran Viorel
Ambalajele SGR şi-ar putea dubla valoare. Pornind de la faptul că românii s-au prins masiv în "hora reciclării" şi sub sloganul unui mediu mai curat, garanţia ambalajorelor ar putea ajunge la 1 leu.
Va fi nebunie cu reciclarea! Garanţia pentru ambalajele SGR ar putea creşte la 1 leu

Garantia pentru ambalajele SGR ar putea creste la 1 leu. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţa încăă din august că am sărbătorit PET-ul cu numărul un miliard şi, astăzi, avem deja colectate peste 1,3 miliarde de ambalaje, din Sistemul de Garanţie-Returnare.

El a arătat că zeci de mii de tone de ambalaje ajung acolo unde trebuie, în fabricile de reciclare şi citim aproape săptămânal ştiri legate de extinderea capacităţilor reciclatorilor de materii.

Citește și: Reguli pentru cei care returnează ambalaje prin SGR. Este obligatoriu pentru toată lumea

Potrivit lui Fechet, principala disfuncţionalitate a sistemului este cea legată de  preluarea ambalajelor în mediul rural, unde a constatat că în multe situaţii, deşi comercianţii din comune percep garanţia, pentru că legea îi oblige, când clienţii acelui sat sau acelei comune mergeau înapoi la magazin să recupereze garanţia, erau trataţi cu refuzul comerciantului de a rambursa garanţia.

Românii ar putea primi în curând o garanție dublă pentru ambalajele SGR, în cadrul Sistemului de Garanție Returnare (SGR). Această modificare urmărește să încurajeze mai mulți cetățeni să recicleze, însă prețurile produselor vor crește odată cu majorarea garanției.

Ambalajele SGR, reciclate pentru 50 de bani bucata

În prezent, românii primesc 50 de bani pentru fiecare sticlă, PET sau doză de aluminiu returnată în punctele de colectare. Această sumă este deja inclusă în prețul produselor achiziționate din magazine, fiind rambursată la returnarea ambalajului. Autoritățile iau însă în calcul dublarea garanției la 1 leu pentru fiecare ambalaj reciclat, măsură care ar putea intra în vigoare în 2025.

Creșterea garanției are drept scop principal încurajarea cetățenilor să returneze mai multe ambalaje SGR și să participe activ la procesul de reciclare. În ciuda eforturilor actuale, numărul de sticle și PET-uri reciclate în România este sub așteptări, iar această schimbare ar putea stimula mai multe persoane să se implice.

Majorarea garanției la 1 leu va influența și prețul produselor de pe rafturi, deoarece această sumă este inclusă în costul inițial. În timp ce această creștere ar putea părea un dezavantaj, autoritățile speră că impactul pe termen lung asupra mediului va justifica efortul financiar.

O extindere a punctelor de reciclare va facilita accesul cetățenilor la sistemul SGR și va contribui la reducerea timpului necesar pentru returnarea ambalajelor.

Soluții tehnologice pentru ambalajele SGR: aplicaţia care ţi le ia de acasă

Garanţia pentru ambalajele SGR ar putea creşte la 1 leu

O soluție modernă pentru cei care nu au timp să ajungă la punctele de colectare vine sub forma aplicației Reverse Pet. Aceasta permite utilizatorilor să solicite ridicarea sticlelor și PET-urilor SGR direct de la adresa de domiciliu, pentru un cost de 30 de bani per sticlă, sumă dedusă din garanția de 50 de bani pe care o primesc în prezent.

Aplicația, disponibilă pe iOS și Android, simplifică procesul de reciclare și contribuie la reducerea barierelor logistice pentru cetățeni. Utilizatorii introduc numărul de ambalaje de returnat și adresa de ridicare, iar aplicația organizează preluarea. Aceasta ar putea deveni un instrument esențial, mai ales dacă garanția va crește la 1 leu, oferind un stimulent și mai mare pentru reciclare.

Cyber Micro Services, o companie din Iași înființată în urmă cu 3 ani de Bogat Ion, a dezvoltat o aplicație care îi ajută pe români să scape de ambalajele SGR, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze până la punctele de colectare. Consumatorii vor putea pur și simplu să se întâlnească cu cei care doresc să câștige bani preluând aceste ambalaje SGR de la domiciliu.

Cum poți recicla ambalaje de plastic și sticlă SGR fără să stai la coadă la automatele instalate în parcările marilor magazine

Potrivit unui comunicat al companiei, prin aplicația Reverse PET utilizatorii pot solicita ridicarea de acasă a ambalajelor, a dozelor sau a sticlelor marcate cu simbolul SGR, scrie economica.net.

La preţurile actuale, pentru fiecare ambalaj reciclat astfel, reciclatorii vor primi 20 de bani, față de 50 de bani cât este garanția pe care și-ar recupera-o dacă ar merge singuri la magazin pentru a preda ambalajele.

În aplicație se vor înregistra și utilizatorii care vor ridica sticlele de la reciclatori. Aceștia pot vedea pe hartă când consumatorii introduc sticle în aplicație și vor putea să le revendice. Câștigul colectorilor va fi de 0,25 de lei pentru fiecare sticlă reciclată sau mai mult în funcție de campaniile centrelor de reciclare.

Restul de 0,05 lei pentru fiecare sticlă rămân în aplicație pentru a putea susține costurile de mentenanță și dezvoltare.

WWF – România: 1 din 7 români consideră că deşeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră în România

Deşeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre problemele majore de mediu din ţară de către aproape 1 din 7 români, arată datele unui studiu realizat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). 60% dintre români cred că sancţiunile financiare sau legale ar fi cea mai bună măsură împotriva aruncării gunoaielor. 46% spun că i-ar motiva să acţioneze împotriva problemelor de mediu dacă zona în care trăiesc este în pericol. Poluarea generată de plastic reprezintă o povară economică, costurile fiind estimate la 20 de trilioane dolari la nivel global. Potrivit estimărilor, până la finalul anului 2024, vor fi produse 770 de milioane de tone de deşeuri din plastic în întreaga lume.

Citește și: Românii vor fi obligați să recicleze hainele vechi. Care este data-limită și ce amenzi riști, dacă nu respecți regulile

”Deşeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre problemele majore de mediu din ţară de către aproape 1 din 7 români. De altfel, 60% respondenţi spun că există mult prea multe deşeuri în natură în România şi acelaşi procent susţin că sancţiunile financiare sau legale sunt cea mai bună măsură împotriva aruncării gunoaielor”, arată datele unui studiu realizat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), organizaţie specializată în conservarea mediului.

În lipsa unor măsuri, poluarea generată de plastic reprezintă o povară economică, costurile fiind estimate la 20 de trilioane dolari la nivel global, potrivit raportului WWF, având în vedere că 40% din cantitatea totală de deşeuri este reprezentată de ambalaje.

Conform estimărilor internaţionale, până la finalul anuluiui 2024, vor fi produse 770 de milioane de tone de deşeuri din plastic în întreaga lume, din care aproape 10% (70 milioane tone) ajung în natură, fiind peste capacitatea normală de gestionare a deşeurilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci