- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară

13 Nov, 08:27 • Bugiu ⁠Ana Maria
În 2025, sectorul agroalimentar din România riscă să se confrunte cu majorări de costuri dacă facilitățile fiscale pentru angajați sunt eliminate. Reprezentanții industriei avertizează că acest lucru ar duce la scumpiri și inflație, afectând direct prețurile alimentelor.
Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară

Începând din 2025, sectorul agroalimentar din România s-ar putea confrunta cu majorări ale taxelor și costurilor de producție, odată cu posibila eliminare a facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și industria alimentară. Înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale, autoritățile au promis că nu vor crește taxele, însă nu au oferit detalii despre viitorul acestor facilități fiscale, fapt ce îngrijorează reprezentanții industriei, potrivit Antena 3 CNN.

„Ne-ar impacta cu 5 milioane de euro anul viitor. Doar partea de creștere de salarii, ca să putem menține nivelul de salarizare net actual, ceea ce vă dați seama că noi nu putem câștiga din productivitate. Deci asta ar însemna din nou inflație și măriri de prețuri. Deci, pentru noi, încă o dată, anul 2025 pentru noi este foarte important din perspectiva predictibilității afacerii noastre”, spune Radu Timiș – director în cadrul grupului Cris-tim.

Te-ar mai putea interesa și: Românii, loviți de un nou val de scumpiri. De ce a ajuns România țara cu cea mai mare inflație din UE

foto: scumpiri

Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară

Reprezentanți ai sectorului, Radu Timiș de la grupul Cris-tim, au spus că eliminarea facilităților fiscale ar însemna o povară suplimentară de milioane de euro pentru companiile din industria alimentară, cheltuieli pe care nu le pot acoperi prin creșterea productivității.

Pe lângă taxele interne, importurile adaugă presiune suplimentară, în special în condițiile în care România depinde de produse din import, cu excepția cărnii de pui, porc și vită, care sunt acoperite parțial de producția internă.

Octavian Păltănea, director Carmastin, a atras atenția asupra lipsei unui plan strategic național care să protejeze producătorii locali în fața politicilor de preț impuse de retailerii mari, fapt ce descurajează producția autohtonă.

„Nouă ne lipsește masterplan național prin care să întreprinde niște măsuri prin care producătorii români să fie protejați, politicile de preț pe care le practică retailerii în campaniile lor de privat label sau alte elemente de sine statale pe care nu le gestionează în acest moment Consiliul Concurenței vin anumite produse care defavorizează producătorii români”, spune Octavian Păltănea – director în cadrul Carmastin.

La rândul său, Ioan Popa de la Transavia a vorbit despre nevoia de politici europene ajustate pentru susținerea producătorilor locali, menționând că strategiile sale viitoare vor fi adaptate pentru a-și proteja afacerea în fața eventualelor schimbări fiscale și comerciale.

„La nivel european, politicile ar trebui regândite și recalibrate. Nu mă bazez foarte mult pe cei care iau decizii, ci mă bazez enorm de mult pe deciziile mele care vor fi în concordanță cu ceea ce se va întâmpla, astfel încât compania mea să aibă un avantaj”, spune Ioan Popa – director Transavia.

Guvernul român a anunțat totuși inițiative de sprijinire a producătorilor locali prin programe de investiții, cum este „InvestAlim”, care are alocate 50 de milioane de euro pentru a ajuta procesatorii să-și dezvolte capacitățile.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că, prin aceste investiții, România ar putea ajunge lider în procesarea alimentară din sud-estul Europei, dacă ritmul actual de dezvoltare se menține în următorii patru ani.

„Dacă în următorii 4 ani vom menține acest ren de investiții, vorbim de procesare. Cantitățile care vor fi produse în aceste unități de procesare, practic ne vor conferi locul întâi în sud-estul Europei ca și procesare”, spune Florin Barbu – ministrul Agriculturii

Ministrul Economiei, Radu Oprea, respinge ideea creșterii TVA, considerând-o nejustificată și dăunătoare economic. El explică că o majorare a TVA-ului cu un punct procentual ar determina o creștere de 0,5% a inflației, un efect nedorit pentru economie.

„Toată teoria despre creșterea TVA, care pare foarte facilă din punctul meu de vedere economic, nu se justifică. Este o prostie, pentru că orice creștere, cum punct procentual a TVA-ului duce la creștere cu 0,5% a inflației, implicit ceea ce nu-și dorește nimeni”,spune Radu Oprea – ministrul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și: Coșul alimentar de Crăciun, coșmarul românilor cu venituri mici. Sunt anunțate scumpiri de peste 20%

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa „plata cu palma”
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa ...
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de joi
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de ...
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele mai bune credite rapide disponibile pe piaţă
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele ...
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. Datele unui nou studiu
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. ...
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau HP. Bitcoin depășește pragul de 90.000 de dolari
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau ...
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet medical privat
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet ...
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita amenzile uriașe
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita ...
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească piețele internaționale!
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească ...
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de mii de contribuabili
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de ...
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, ...
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! Dezvăluiri în procesul din SUA
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! ...
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut ...
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă această schimbare
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă ...
Profitul Oil Terminal explodează cu 90%. Compania de stat depășește așteptările după primele 9 luni!
Profitul Oil Terminal explodează cu 90%. Compania de stat depășește așteptările după primele 9 luni!