Începând din 2025, sectorul agroalimentar din România s-ar putea confrunta cu majorări ale taxelor și costurilor de producție, odată cu posibila eliminare a facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și industria alimentară. Înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale, autoritățile au promis că nu vor crește taxele, însă nu au oferit detalii despre viitorul acestor facilități fiscale, fapt ce îngrijorează reprezentanții industriei, potrivit Antena 3 CNN.
„Ne-ar impacta cu 5 milioane de euro anul viitor. Doar partea de creștere de salarii, ca să putem menține nivelul de salarizare net actual, ceea ce vă dați seama că noi nu putem câștiga din productivitate. Deci asta ar însemna din nou inflație și măriri de prețuri. Deci, pentru noi, încă o dată, anul 2025 pentru noi este foarte important din perspectiva predictibilității afacerii noastre”, spune Radu Timiș – director în cadrul grupului Cris-tim.
Te-ar mai putea interesa și: Românii, loviți de un nou val de scumpiri. De ce a ajuns România țara cu cea mai mare inflație din UE
foto: scumpiri
Reprezentanți ai sectorului, Radu Timiș de la grupul Cris-tim, au spus că eliminarea facilităților fiscale ar însemna o povară suplimentară de milioane de euro pentru companiile din industria alimentară, cheltuieli pe care nu le pot acoperi prin creșterea productivității.
Pe lângă taxele interne, importurile adaugă presiune suplimentară, în special în condițiile în care România depinde de produse din import, cu excepția cărnii de pui, porc și vită, care sunt acoperite parțial de producția internă.
Octavian Păltănea, director Carmastin, a atras atenția asupra lipsei unui plan strategic național care să protejeze producătorii locali în fața politicilor de preț impuse de retailerii mari, fapt ce descurajează producția autohtonă.
„Nouă ne lipsește masterplan național prin care să întreprinde niște măsuri prin care producătorii români să fie protejați, politicile de preț pe care le practică retailerii în campaniile lor de privat label sau alte elemente de sine statale pe care nu le gestionează în acest moment Consiliul Concurenței vin anumite produse care defavorizează producătorii români”, spune Octavian Păltănea – director în cadrul Carmastin.
La rândul său, Ioan Popa de la Transavia a vorbit despre nevoia de politici europene ajustate pentru susținerea producătorilor locali, menționând că strategiile sale viitoare vor fi adaptate pentru a-și proteja afacerea în fața eventualelor schimbări fiscale și comerciale.
„La nivel european, politicile ar trebui regândite și recalibrate. Nu mă bazez foarte mult pe cei care iau decizii, ci mă bazez enorm de mult pe deciziile mele care vor fi în concordanță cu ceea ce se va întâmpla, astfel încât compania mea să aibă un avantaj”, spune Ioan Popa – director Transavia.
Guvernul român a anunțat totuși inițiative de sprijinire a producătorilor locali prin programe de investiții, cum este „InvestAlim”, care are alocate 50 de milioane de euro pentru a ajuta procesatorii să-și dezvolte capacitățile.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că, prin aceste investiții, România ar putea ajunge lider în procesarea alimentară din sud-estul Europei, dacă ritmul actual de dezvoltare se menține în următorii patru ani.
„Dacă în următorii 4 ani vom menține acest ren de investiții, vorbim de procesare. Cantitățile care vor fi produse în aceste unități de procesare, practic ne vor conferi locul întâi în sud-estul Europei ca și procesare”, spune Florin Barbu – ministrul Agriculturii
Ministrul Economiei, Radu Oprea, respinge ideea creșterii TVA, considerând-o nejustificată și dăunătoare economic. El explică că o majorare a TVA-ului cu un punct procentual ar determina o creștere de 0,5% a inflației, un efect nedorit pentru economie.
„Toată teoria despre creșterea TVA, care pare foarte facilă din punctul meu de vedere economic, nu se justifică. Este o prostie, pentru că orice creștere, cum punct procentual a TVA-ului duce la creștere cu 0,5% a inflației, implicit ceea ce nu-și dorește nimeni”,spune Radu Oprea – ministrul Economiei.
Te-ar mai putea interesa și: Coșul alimentar de Crăciun, coșmarul românilor cu venituri mici. Sunt anunțate scumpiri de peste 20%