Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale, are un mesaj dur pentru români, explicând faptul că este de părere că aceștia au ajuns să trăiască cu mult peste posibilitățile lor, că este nerealist să mai spere la o creștere a nivelului de trai și că trebuie să-și regândească cheltuielile și stilul de viață, transmite Antena 3 CNN.
După cum explică Valentin Lazea, în prezent ne aflăm în situați în care unele bănci centrale practică dobânzi reale pozitive și că o situație în care această practică s-ar răspândi în restul pieței ar „face viața un iad tuturor datornicilor”.
Printre soluțiile pe care le oferă Valentin Lazea se numără reciclare și refolosirea cât mai multor lucruri pe care românii le au deja. În plus, el consideră că trebuie aceștia să-și reducă cheltuielile și să facă economii, argumentând că ar trebui să aleagă mersul cu trenul în schimbul curselor cu avionul.
„De doi ani de zile, marile bănci centrale practică dobânzi real pozitive.Dacă ajungem, ca pe vremuri, ca toate băncile centrale să practice dobânzi real-pozitive, asta le va face viața un iad tuturor datornicilor.
Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Deja trăiți cu mult peste posibilități.
Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun. Renunțați să mai călătoriți cu avionul, folosiți trenul”, a declarat Valentin Lazea într-un podcast recent.
Valentin Lazea a mai adăugat că traiul bazat pe datorie și credit nu reprezenta o realitate permanentă în trecut și că era considerat „o practică extrem de riscantă până în anul 1914 și limitată la anumite cercuri”. De asemenea, subliniază faptul că în cazul în care productivitatea unei persoane scade, dar aceasta primește mai mulți bani, nu devine mai bogată, ci mai săracă, deoarece „inflația va interveni și îi va diminua puterea de cumpărare”.
Acesta a mai explicat că politicienii mizează pe necunoașterea economiei de către electoratul lor. „Toți economiștii știu că iluzia banilor este un instrument de a manipula masele zicându-le vă mai dăm niște bani. Și oamenii zic ura, trăiască, dar nu se gândesc că poate nu au o creștere de productivitate care să justifice acei bani”, a mai spus Valentin Lazea.