Potrivit datelor făcute publice joi de Eurostat (Oficiul de statistică al Uniunii Europene), vânzările cu amănuntul în UE au înregistrat o scădere ușoară în ianuarie 2025, față de luna precedentă. România stă bine însă din acest punct de vedere. Se numără printre țările unde vânzările cu amănuntul au crescut în prima lună a anului.
Astfel, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3 la sută în zona euro și cu 0,2 la sută în UE în ianuarie 2025, comparativ cu decembrie 2024.
România a înregistrat o creștere de 0,1 la sută pentru vânzările cu amănuntul, după o scădere semnificativă, de 1,3 la sută, în decembrie 2024.
Tot în ianuarie 2025, vânzările cu amănuntul au crescut și în alte țări din UE, precum Slovenia (plus 2,3 la sută față de decembrie 2024), Ungaria (2,2 la sută) și Țările de Jos (1,6 la sută), notează Agerpres.
Față de ianuarie 2024, vânzările cu amănuntul în UE și zona euro au crescut cu 1,5, respectiv 1,6 la sută. România a avut o creștere mai mare, de 1,7 la sută. Alte state cu creșteri semnificative la acest capitol sunt Luxemburg (plus 11,4 la sută), Bulgaria (8,1 la sută) și Portugalia (5,3 la sută).
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că volumul cifrei de afaceri sin comerțul cu amănuntul (fără cometțul cu autovehicule și motociclete) a înregistrat în ianuarie 2025 o creștere de 4,1 la sută ca serie brută și de 3,2 la sută ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.
„Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna ianuarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2024, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,1%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi la vânzările de produse nealimentare (+7%)”, arată datele INS.
La capitolul pronosticuri, se anticipează că țara noastră s-ar putea menține pe o traiectorie pozitivă pe termen mediu. Asta pe fondul unei cereri interne stabile și al dinamicii sectorului de carburanți.