Preţul gazelor continuă să fie mare, deşi este vară, iar consumul nu este ridicat. Grupul austriac de petrol și gaze OMV a anunţat în această săptămână că livrările de gaze de la compania rusă Gazprom ar putea fi suspendate ca urmare a unei hotărâri judecătorești străine, fără a da detalii suplimentare.
Gazprom a livrat în 2024 aproximativ 40 de milioane de metri cubi (mcm) de gaze pe zi prin rutele de tranzit ucrainene, din care aproximativ jumătate sunt destinate Austriei prin conducte care trec prin Ucraina și apoi prin Slovacia.
Analiștii sunt atenți și la rapoartele potrivit cărora principalul contractor, care construiește o instalație de gaz natural lichefiat (LNG) în Texas pentru QatarEnergy și Exxon Mobil, a solicitat marți protecția Capitolului 11 al Legii falimentului, invocând dificultăți în cadrul proiectului.
Participanții de pe piață ar putea vedea acest lucru ca pe un risc potențial de a întârzia proiectul de export de GNL în curs de desfășurare în Texas, întrucât Europa este mult mai dependentă de aprovizionarea cu GNL.
Creșterea vertiginoasă a prețurilor gazelor naturale din Europa se datorează încetinirii creșterii stocurilor, potrivit Commerzbank.
Preţul gazelor naturale din Europa au crescut cu 15% de la o săptămână la alta, după ce nivelurile de stocare din regiune au pierdut creșterea confortabilă din anul precedent și sunt acum aproape la nivelurile de anul trecut, a declarat Commerzbank într-o notă de miercuri.
Încetinirea stocării pare să alimenteze nervozitatea de pe piață, deși stocurile de gaze naturale se află la un nivel relativ robust după standardele istorice, a precizat banca.
Alți factori care majorează preţil gazelor mai sus includ o reducere a livrărilor din Norvegia din cauza lucrărilor de întreținere și o creștere de la an la an a importurilor de gaze naturale lichefiate din China, alimentând speculațiile că importurile chineze de GNL ar putea atinge un nou record în acest an, potrivit Commerzbank.
În plus, principalul antreprenor care construiește terminalul de export de GNL Golden Pass din SUA și-a declarat falimentul, ceea ce ridică temeri privind o întârziere a finalizării proiectului, programat inițial pentru prima jumătate a anului 2025.
Cu toate acestea, banca a declarat că nu vede un potențial de creștere suplimentară. Atâta timp cât redresarea economică din zona euro rămâne fragilă și, în consecință, redresarea cererii de gaze naturale este moderată, creșterile prețurilor la gaze nu vor fi semnificative, a spus Commerzbank.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa de Guvern, că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale plafonate.
Premierul a precizat în şedinţă că are o veste bună ca urmare a aplicării noilor modificări la mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze, la final de martie.
”Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale plafonate”, a spus şeful Executivului.
”Asta arată că intervenţia Guvernului a fost corectă şi legitimă, adică în favoarea românilor”, a mai arătat Ciolacu, referitor la preţul gazelor.
Ministrul Energiei, Burduja, Sebastian Burduja, a anunţat că actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică iar în şedinţa Executivului vor optimiza schema, luând în calcul scăderile de pe piaţă. Burduja a mai anunţat că aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor.
”Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică.(..) Prin propuneea de azi, optimizăm această schemă şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă la energie electrică şi gaze naturale”, a anunţat ministrul Energiei în şedinţa de Guvern.
Ministrul a arătat că ”România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune, pe piaţa angro şi unul dintre cele mai mici din UE”.
”Investiţiile demarate încep să se vadă şi pe pieţe şi trebuie să se vadă şi în facturile românilor. Este şi o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali”, a arătat Burduja.
Ministrul Energiei a mai anunţat că, aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat eventual ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor”. ”Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a completat Sebastian Burduja.