Vești bune pentru românii care s-au confruntat cu rate din ce în ce mai mari la bancă, în plină criză economică. După creșteri majore ale creditelor, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,14% pe an, de la 7,15% pe an, în şedinţa precedentă. Datele au fost publicate de Banca Naţională a României (BNR), anunță Agerpres.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. La începutul acestui an, indicele urcase la 7,56%.
Ai mai putea citi: Un gigant de pe piața alimentară anunță majorări de preț în 2023. „Aavem de recuperat pe parcursul întregului an”
De partea cealaltă, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,48% pe an, de la 7,50%, în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 7,87% pe an.
Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an. Indicele este calculat de BNR ca „medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%”.
Amintim că în luna mai a anului 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019. Este vorba despre proiectul de lege care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. În acest sens, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Ai mai putea citi: APIA oferă 215 euro/hectar. Cum poți fi eligibil la plată