- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești bune pentru românii din Diaspora! Scad prețurile în fiecare lună

02 Aug, 22:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii din diaspora au parte, în această perioadă, de scăderi ale prețurilor dintr-o țară vestică. S-au înregistrat reduceri în fiecare lună.
Vești bune pentru românii din Diaspora! Scad prețurile în fiecare lună

Acum o veste face fericiți 1.000.000 de români, la 2.400 de kilometri de București. Rata inflației din Spania a scăzut în iulie la 2,8%, un minimum al ultimelor 5 luni, potrivit autorităților de la Madrid, potrivit ziare.com.

Te-ar putea interesa și: Guvernul a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu copiii din diaspora: „Fie că trăiesc şi studiază în Spania, Italia, Belgia sau Portugalia”

foto: diaspora

Românii din Diaspora au parte de scăderi de prețuri

O scădere a prețurilor la alimente din Spania a contribuit la diminuarea ratei inflației. Estimările preliminare ale ratei inflației anuale din Spania pentru luna iulie arată o scădere de 2,8%, în scădere față de 3% în iunie, potrivit Institutului Național de Statistică (INE), conform Euronews.

Aceasta a fost cea mai mică cifrădin februarie și până acum și mult mai puțin decât așteptările analiștilor economici de 3%.

Această situație se datorează scăderii prețurilor la alimente și energie electrică (untul, laptele, pastele, puiul și făina).

„Va fi interesant de văzut dacă presiunea în scădere a prețurilor alimentelor este începutul unei corecții care ar putea dura în următoarele 12 luni.

Condițiile climatice din timpul iernii și primăverii au pus capăt unei secete și ar putea inversa unele dintre creșterile observate la prețuri în 2022 și 2023”, a declarat Miguel Cardoso Lecourtois, economist-șef pentru Spania la BBVA Research.

„Inflația de bază ar putea beneficia direct de această tendință, dacă alimentele procesate sunt și ele afectate. Cu toate acestea, în acest moment, datele din iulie ar putea fi cu o singură cifră”, a mai spus acesta.

Cifra inflației lunară pentru iulie a scăzut la -0,5%, de la 0,4% în iunie. Aceasta a fost cea mai mare scădere din septembrie 2022 și prima scădere în opt luni.

De asemenea, Spania a raportat marți cifrele produsului intern brut (PIB) pentru al doilea trimestru al anului, țara înregistrând o creștere a PIB-ului cu 0,8% trimestrial în această perioadă. Deși a fost la fel ca în ultimul trimestru, a fost încă peste așteptările analiștilor de 0,5%.

Te-ar putea interesa și: Diaspora, marele investitor al României. În 2023, s-au trimis în ţară 6,5 miliarde de euro!