- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești pentru bugetari! Se anunță o încetinire majoră la cheltuielile de personal la stat, după ce acestea au marcat un record

29 Oct, 19:15 • Mălureanu Rebecca
După o perioadă de creșteri fabuloase ale cheltuielilor de personal în sectorul public, anul 2025 va aduce o reducere consistentă a acestor costuri, apropiindu-se de un blocaj al majorărilor salariale. Aceasta este cea mai semnificativă moderare anticipată în ultimele două decenii, în urma creșterilor semnficiative ale salariilor din sectorul de stat.
Vești pentru bugetari! Se anunță o încetinire majoră la cheltuielile de personal la stat, după ce acestea au marcat un record

Guvernul estimează o creștere a cheltuielilor de personal cu 24%, mai exact cu 32 miliarde de lei, în 2024. Creșterea de 24% este una record începând cel puțin cu anul 2008.

Pentru 2025, însă, cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt anticipate să crească foarte puțin doar cu 3%,adică cu 5 miliarde de lei, conform calculelor Profit.ro.

Influența salariilor în 2025 din partea stagnării cheltuielilor de personal

Dacă se decide înghețarea salariilor, spre exemplu, pentru anul 2025, acestea se vor menține ca de obicei, la nivelul înregistrat din luna decembrie a anului în curs. Cum o parte dintre salarii au fost majorate în 2024 și în cursul anului, nu doar la început, în situația unei înghețări a salariilor, anvelopa cheltuielilor de personal pentru 2025 va trebui să fie ușor mai ridicată pentru a acoperi pentru un an întreg nivelul salariilor din decembrie 2024.

O înghețare a salariilor bugetarilor la nivelul din 2024 nu ar însemna neapărat o tragedie pentru aceștia, luând în calcul creșterea fabuloasă a cheltuielilor cu salariile în 2024. Pe termen lung, însă, un număr mare de majorări pe an cu procentaje scăzute ar putea influența presiunea pentru bugetari. Din 2025 până în 2031 ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile ar trebui să se micșoreze permanent, cea mai mare ajustare fiind cea din 2025.

Ajustarea cheltuielilor de personal reprezintă o piesă importantă în planul fiscal pe șapte ani, inevitabilă pentru reducerea deficitului.

O reformă a salarizării, prin legea salarizării unitare în sectorul public, va ingtra în vigoare după ce deficitul va coborî 5% din PIB în termeni ESA, dar cu încadrarea în anvelopa salarială vizată în planul bugetar-structural.

O creștere de 3% ar fi cea mai mică de la înghețarea salariilor din 2021, când după hotărârea guvernului condus de Florin Cîțu, de a nu acorda creșteri de salarii în 2021, anvelopa salarială s-a ridicat cu numai 1,8%.

Iată calculele Profit.ro bazate pe datele din planul fiscal și a datelor Ministerului Finanțelor.

Evoluția cheltuielilor de personal, conform Profit.ro
Evoluția cheltuielilor de personal, conform Profit.ro

Te-ar putea interesa și: Creștere spectaculoasă a pensiilor și salariilor. Marcel Ciolacu: „Să ducem câștigul salarial mediu brut la peste 2.600 euro pe lună”

Numărul de bugetari a crescut marginal în 2024

Creșterea cheltuielilor de personal este influențată și de aparatul bugetar, dar în 2024, cel puțin pentru prima parte din an, numărul de posturi ocupate la stat a variat nesemnificativ.

Deci, aparatul bugetar s-a diminuat în iunie cu 777 posturi comparativ cu luna mai și se plasează la 1,293 milioane de posturi ocupate, conform datelor analizate de Profit.ro. Făcând comparație cu finalul anului trecut, sistemul bugetar este pe plus cu numai 975 de posturi ocupate, după o primă jumătate a anului 2024 în care au fost notate patru luni de scădere și două luni pe plus.

Aparatul bugetar se situează destul de aproape de pragul de 1,3 miloane de posturi ocupate. Sectorul public s-a mai clasat peste 1,3 milioane în 2009, cu un maxim record de 1,398 milioane în 2008. Modificările drastice din 2009-2010, în cadrul împrumuturilor luate de la FMI, au dirijat către diminuarea aparatului bugetar la 1,266 milioane în 2010. Pragul cel mai mic a fost atins în 2014, la aprozimativ 1,18 milioane de bugetari, ca mai apoi numărul de posturi fiind în creștere permanentă.

Actual, cele mai noi date disponibile relevante care vizează numărul de bugetari sunt cele din luna iunie. Pe timpul lunilor de vară, din situația posturilor ocupate, raportată de către Ministerul Finanțelor, lipsește un număr mare de posturi de la Ministerul Educației, posturi care se ocupă din nou din toamnă.

Reforma sistemului de salarizare în sectorul public

Planul fiscal-structural are în vedere și o reformă a salarizării în sectorul public, bazată pe Legea salarizării, prevăzută în PNRR.

Reforma admite realizarea unei evaluări globale a impactului Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inclusiv a unei evaluări a impactului fiscal al noii legi; adoptarea și intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici. Noul cadru juridic va fi pus în aplicare, în același timp, pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public, cu încadrare în anvelopa salarială luată în calcul în actualul plan bugetar-structural în funcție de spațiul fiscal care va fi permis de traiectoria de ajustare a deficitului bugetar în perioada de prognoză 2025-2031.

Această reformă se va aplica atunci când deficitul bugetar în termeni ESA va scădea cu 5% din PIB, respectând prevederile legale privind Legea responsabilității fiscal-bugetare și cu încadrarea în anvelopa bugetară care a fost luată în calcul la elaborarea planului bugetar-structural pe termen mediu.

Reducerea graduală ca procent în PIB a cheltuielilor de personal de la nivelul de 9,3% din PIB în anul 2025 la 8,3% din PIB în anul 2031 acest lucru fiind posibil printr-o majoră moderare a creșterii cheltuielilor de personal fără a trece limitele de cheltuieli de personal care sunt anticipate în plan pentru perioada de prognoză 2025-2031 precum și cu respectarea legislației privind responsabilitatea fiscal-bugetară, introducerea indicatorilor de performanță în domeniul salarizării, normativelor de cheltuieli, dar și prin restructurarea sistemului de facilități acordate anumitor categorii de personal din sectorul public. Moderarea creșterii cheltuielilor de personal este Inevitabilă în urma creșterilor salariale care au fost acordate în sectorul public în anul 2024.

Ai mai putea citi și: Creștere spectaculoasă a pensiilor și salariilor. Marcel Ciolacu: „Să ducem câștigul salarial mediu brut la peste 2.600 euro pe lună”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras ...
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului care a stârnit nebunia!
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului ...
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau sancțiunile
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau ...
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de creşteri ale preţurilor
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de ...
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze