- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești pentru români! Se majorează pensiile de la 1 noiembrie!

11 Oct, 10:28 • Mălureanu Rebecca
Românii vor primi pensii mărite începând cu 1 noiembrie 2024, ca urmare a noilor reglementări. Reprezentanți Casei Naționale de Pensii Publice au anunțat că zeci de mii de seniori vor beneficia de acest lucru.
Vești pentru români! Se majorează pensiile de la 1 noiembrie!

Începând cu data de 1 noiembrie 2024, 170.000 de pensionari vor avea parte de o majorare a pensiilor. Până în momentul actual, acești pensionari nu au primit nici decizia oficială, nici sumele de bani aferente, dar se estimează ca din noiembrie legea va intra în vigoare.

Decizia privind recalcularea de pensii

Din noiembrie, seniorii vor beneficia de pensii recalculate, de partea cealaltă, casele de pensii teritoriale continuă să prelucreze informațiile acestora.

Potrivit datelor din sistemul de pensii, destinatarii vor primi decizii bazate pe Legea 360/2023, în care recalculările vor fi făcute după noua formulă.

Un alt punct de vedere primar se bazează pe deciziile care sunt deja în proces de elaborare, aferente dosarelor care s-au depus conform legii 263/2010, cu termen limită până la 31 august 2024.

Dupa cum transmit reprezentanții instituției, protocolul stabilit prevede că, mai întâi, se va emite decizia conform legii 263/2010, urmată de cea privitoare la recalculare.

Specialiștii în pensii au specificat că există hotărâri care implică mai multe recalculări prin adăugarea de stagii și/sau venituri, iar procesul este unul dificil, fiind nevoie de prelungirea programului de lucru al angajaților.

Aceștia au explicat că un procent mic reprezintă deciziile retrase, în cazul cărora s-au constatat erori. Acestea sunt reexaminate, iar deciziile corecte sunt transmise ulterior.

„Sunt decizii ce au mai multe recalculări prin adăugare stagii și/sau venituri, iar în cazul lor procesarea fiind anevoioasă, necesitând timp de lucru mai mare din partea lucrătorilor.

Un procent mic sunt și acele decizii retrase, unde s-au constatat greșeli. Ele se revizuiesc și se transmit deciziile corecte”, au spus specialiștii în pensii.

Pensii
Pensii

Citește și: Nicolae Ciucă, anunț pentru pensionari. Contribuția la Pilonul II de pensii va crește semnificativ în următorii ani!

De ce există decalaje mari în emiterea deciziilor?

Dosarele vechi și deteriorate ale pensionarilor, reprezintă unul dintre motivele pentru care apar întârzieri majore în emiterea deciziilor privitoare la noua lege. E nevoie de un timp mai mare acordat pentru restabilirea actelor în așa fel încât să se garanteze corectitudinea informațiilor.

Casele de Pensii au făcut cunoscut faptul că, începând cu 1 septembrie, pensionarii care beneficiază de recalcularea pensiei și de o majorare vor primi întreaga sumă corespunzătoare.

Pensionarii care depun contestații la casele de pensii trebuie să conștientizeze că vor primi un răspuns în termen de o lună de zile de la data înregistrării documentelor.

Cei de la casele de pensii au expus că, în cazul în care decizia este corect calculată, pensionarii vor primi un răspuns administrativ care confirmă corectitudinea acesteia, dacă nu se va elabora o decizie de recalculare corectă.

„Dacă este corect calculată decizia, primiți un răspuns administrativ de confirmare a corectitudinii sau se emite decizia de recalculare corectă”, au mai spus reprezentanții caselor de pensii.

Vezi și: Ședință istorică la Guvern. Se cere rezolvarea unei probleme care vizează milioane de români