- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești proaste pentru români. Se scumpește cozonacul de Crăciun

15 Oct, 15:49 • Bruma Loredana
Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru cozonacul de Crăciun de anul acesta. Brutarii și cofetarii spun că de vină sunt prețurile mari ale ingredientelor. Aceștia se plâng că deja se confruntă cu costuri ridicate pentru ciocolată și zahăr.
Vești proaste pentru români. Se scumpește cozonacul de Crăciun
Cozonacul de Crăciun va costa mai mult anul acesta. Brutarii și cofetarii dau vina pe prețul untului, care se scumpește tot mai mult, atingând niveluri record în Europa în ultimele luni.

Bani mai mulți pentru cozonacul de Crăciun

Românii primesc o lovitură dură chiar înainte de sărbători. Aceștia vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a putea avea cozonac pe masa de Crăciun. Untul, unul dintre ingredientele de bază, se scumpește tot mai mult.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, pe data de 29 septembrie, la nivel mondial, untul european se vindea la un preț record de 8.706 dolari pe tonă, în creştere cu 83% faţă de anul precedent.

Citește și Noi scumpiri ale alimentelor. Mugur Isărescu a răbufnit: „Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea”

Micii producători vor fi cei mai afectați de majorarea prețului la unt. Paul Boivin, directorul Federaţiei Franceze a Brutarilor şi Cofetarilor (FEB), spune că majorarea prețurilor înainte de Crăciun este inevitabilă.

Preţurile untului din Europa au fost, de asemenea, susţinute parţial de temerile legate de o scădere suplimentară a aprovizionării cu lapte din cauza răspândirii bolilor la vacile din Europa de Vest, inclusiv a febrei catarale ovine şi a bolii hemoragice epizootice (EHD), au spus analiştii.