- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești noi pentru români. Ce se va întâmpla cu impozitele pe clădiri, până în 2025

20 Sep, 12:37 • Bumbeneci Diana
Impozitele pe clădiri nu vor mai fi majorate în acest an. Cel mai probabil, majorarea acestora va fi aplicată după alegerile din 2024.
Vești noi pentru români. Ce se va întâmpla cu impozitele pe clădiri, până în 2025

Vești mai bune pentru români, în actuala criză economică din țară. Impozitele nu vor crește în următorii trei ani. Românii vor scăpa de majorarea impozitelor pentru clădiri, cel puțin în aceste momente. Acest lucru este posibil deoarece în 2024 vor fi alegeri locale, iar partidele nu au în plan să își întoarcă românii împotriva lor, motiv pentru care s-a decis să păstreze taxele în forma actuală până în 2025.

Vești bune pentru românii care speră la amânarea creșterii impozitelor

Noile impozite locale pentru clădiri vor intra în vigoare abia din 2025, cel puțin aceasta este informația din cadrul coaliției de guvernare. În primă fază a fost luat în discuție faptul că noile impozite ar trebui aplicate din anul 2024, fiind vești despre un an important deoarece este electoral, iar formațiunile politice nu riscă să vină cu noi impozite crescute pentru clădiri.

Așadar, anul 2025 va fi anul în care impozitele pentru clădiri din Codul fiscal vor fi aplicate. De atunci, românii vor plăti mai mult pentru spațiile în care locuiesc. Hotărârea a fost luată după ce Asociația municipiilor și primarii din teritoriu s-au plâns de faptul că nu au timp să implementeze un astfel de proiect pe repede-înainte și că totul este foarte rapid și nu există un timp necesar pentru aceste schimbări.

Mai poți citi: Motorina, singura care va fi compensată cu 50 de bani? Ce se propune în coaliție

Vești noi pentru români. Ce se va întâmpla cu impozitele pe clădiri, până în 2025
Vești noi pentru români. Ce se va întâmpla cu impozitele pe clădiri, până în 2025

În acest sens, tot la capitolul vești bune este și faptul că în anul 2025 este luat în calcul pentru schimbarea impozitelor pe clădiri, o hotărâre care a fost discutată și va fi discutată în cadrul coaliției de guvernare. De partea cealaltă, premierul Nicolae Ciucă a transmis la un moment dat că acesta este un mecanism care ar trebui implementat în perioada următoare, nu în aceste momente.

Mecanismul e cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale. Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, spunea premierul Ciucă.

Ampla modificare a modului de calcul al impozitelor urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, dar ar putea fi amânată cu un an. Obiectivul principal al guvernului este acela de a trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială.

Acest lucru ar duce la o creștere cu până la 60 de procente a impozitului pe locuință în Capitală și la majorări de 30% cel puțin în marile orașe. Mai mult, în localitățile cu piețe imobiliare neatractive impozitele ar putea să scadă, iar aceste vești nu sunt deloc bune, mai ales în situația în care criza economică se va menține în România, iar facturile vor continua să fie la fel de mari.

Mai poți citi: Rechizite 2022. Ajutorul special a fost livrat la 100.000 de copii din familii defavorizate

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult