Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri legea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume – fructe şi cartofi. Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume, fructe şi cartofi, pentru o perioadă de trei ani.
Schema propune acordarea de sprijin sub formă de grant, pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 100.000 euro anual, în cazul persoanelor juridice şi a persoanelor fizice înregistrate fiscal, respectiv 300.000 euro anual în cazul cooperativelor pentru susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi, conform legii promulgate de către şeful statului.
„Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producţiei comercializate şi se acordă anual, dar nu poate depăşi 100.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării, în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 300.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naţionale a României la data comercializării, în cazul cooperativelor agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi grupurilor/organizaţiilor de producători”, mai arată actul normativ.
Europarlamentatul PNL Dan Motreanu afirmă, miercuri seară, că subvenţiile UE pentru agricultorii români trebuie să crească cât mai repede.
„Am votat astăzi o rezoluţie a Parlamentului European referitoare la asigurarea securităţii alimentare şi a rezilienţei pe termen lung a agriculturii UE. Împreună cu europarlamentarii români, în ultimele zile, am depus eforturi pentru depunerea şi adoptarea unui amendament prin care solicităm Consiliului să accelereze procesul de convergenţă al plăţilor directe din cadrul Politicii Agricole Comune, în cadrul revizuirii bugetului Uniunii 2021-2027”, a scris, miercuri, pe Facebook, Dan Motreanu.
Acesta afirmă că, în acest fel, ar urma să se elimine mai repede diferenţele existente între sumele primite de fermierii din statele membre, iar sumele acordate fermierilor români – din bugetul Uniunii – să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul și sudul Europei.
„Amendamentul a fost adoptat cu 333 voturi pentru, 241 împotriva si 41 abţineri. Este evident faptul că atât subvenţiile pe hectar, care sunt mai mici pentru fermierii din România, cât şi efectele economice devastatoare generate de multiplele crize din ultima perioadă precum creşterea inflaţiei şi a preţurilor la carburant, furaje şi îngrăşăminte şi influxul necontrolat de cereale la preţuri scăzute din Ucraina, au afectat drastic competitivitatea fermierilor români pe piaţa internă, iar această situaţie trebuie corectată numaidecât”, a mai transmis liberalul.