Vremuri grele pentru români. Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, trage un semnal de alarmă și spune că România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.
Economistul Cristian Păun atrage atenția asupra deficitului bugetar uriaș, precizând că întârzierile în absorbția fondurilor europene, inclusiv din PNRR, au pus presiune suplimentară pe bugetul de stat.
”Deficitul nu poate fi cauzat de o anumită cheltuială, având în vedere că toate aceste cheltuieli sunt decontate din buget la comun, la grămadă. Este o șmecherie pentru a justifica acest deficit excesiv. Nu am absorbit fondurile din PNRR, dar am preluat pe bugetul de stat aceste sume, ceea ce a adâncit și mai mult deficitul”, explică economistul, potrivit Adevărul.
Pe lângă deficitul bugetar, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la inflație. Economistul spune că s-a ajuns la acest lucru din cauza a patru greșeli majore. Prima greșeală este construcția bugetară nerealistă, bazată pe estimări de creștere economică „ireale”. A doua greșeală este modelul de dezvoltare nesustenabil, bazat pe creșterea cheltuielilor publice, fără ca economia reală să țină pasul.
„Guvernul a stimulat cererea agregată prin creșterea iresponsabilă și nesustenabilă a cheltuielilor publice, dar problemele structurale din sectorul de afaceri, precum accesul dificil la capital, competitivitatea redusă și inovația scăzută, nu au permis ofertei interne să țină pasul. Rezultatul este inflația și un deficit comercial uriaș.”, am mai explicat Cristian Păun.
Cea de-a patra greșeală identificată de economist este dependența excesivă de economia europeană, care a fost afectată de încetinirea creșterii economice, influențând exporturile și investițiile din România.
Cristian Păun atrage atenția că soluțiile aplicate până acum nu au avut impactul dorit.
„Avem o economie paralelă în care << caietul >>, și nu e-factura, este folosit cu precădere. Ori, așa ceva nu se descoperă din birou, ci cu resurse bine pregătite.”, atrage atenția economistul.
De asemenea, acesta precizează că evaziunea fiscală, contrabanda și birocrația reprezintă obstacole majore, iar soluțiile digitale propuse sunt greu de implementat, mai ales pentru micii antreprenori.
Referitor la austeritatea anunțată de autorități, Cristian Păun consideră că termenul este folosit greșit.
„Austeritatea este un cuvânt greșit folosit aici. Este vorba despre o simplă corecție, o confruntare cu realitatea. Situația actuală nu permite suportarea majorărilor de pensii și salarii promise de un guvern populist”, mai spune economistul.