- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Volumul de construcții se prăbușește. Scădere de peste 30% la clădirile rezidențiale, în primele trei luni ale anului

20 May, 20:03 • Amarie Giorgiana
Volumul de construcții din România scade drastic în 2024, iar sectorul clădirilor rezidențiale trece printr-o perioadă dificilă.
Volumul de construcții se prăbușește. Scădere de peste 30% la clădirile rezidențiale, în primele trei luni ale anului

Volumul lucrărilor de construcții înregistrează o scădere drastică în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

”Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%”, arată datele INS.

În același timp, comparativ cu luna februarie 2024, în martie, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 43,7%. Pe obiecte de construcții, au avut loc următoarele creșteri: +58,2% la lucrările de construcții inginerești, +46,5% la lucrările rezidențiale și +20,2% la clădirile nerezidențiale.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Asta, în timp ce lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11%, potrivit News.ro.

Citește și: Creștere semnificativă a tranzacțiilor imobiliare în aprilie 2024: Bucureștiul și Ilfovul în fruntea valorii tranzacțiilor

2024, an plin de provocări în sectorul construcțiilor

Anul 2024 nu a început tocmai bine pe piața clădirilor rezidențiale. Asta, în urma modificărilor fiscale și a deficitului bugetar în creștere. În orașe ca Iași, Cluj, Brașov sau București, piața construcțiilor a fost greu încercată.

Spre exemplu, în Cluj, în luna februarie 2024, s-au eliberat 106 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 58 mai puține comparativ cu aceeași lună a anului 2023, potrivit  datelor Direcției Județene de Statistică Cluj.

Citește și: Prețul impozitelor la apartamente și case va crește din 2025. Cum se calculează taxele

 

Urmărește Daily Business pe Google News