- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vrei să-ți vinzi casa? Pregătește-te pentru o nouă provocare de la Ministerul Finanțelor! Măsura e unică în Europa

14 Sep, 20:08 • Preda Silvia
Vânzarea unei locuințe în țara noastră este pe cale să devină un proces și mai complicat pentru proprietari. Totul din cauza unei propuneri recente a Ministerului Finanțelor care introduce obligativitatea obținerii unui certificat de atestare fiscală de la ANAF.
Vrei să-ți vinzi casa? Pregătește-te pentru o nouă provocare de la Ministerul Finanțelor! Măsura e unică în Europa

Ministerul Finanțelor propune o măsură scandaloasă. Obligativitatea obținerii unui certificat de atestare fiscală de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este o măsură considerată unică în Europa și a stârnit numeroase controverse, scrie playtech.ro.

Acest certificat de atestare fiscală este un document emis de ANAF care confirmă situația fiscală a unei persoane și indică dacă aceasta are datorii la stat.

Astfel, oricine vrea să vândă un imobil, fie el locuință, teren sau clădire comercială, va trebui să obțină acest certificat înainte de încheierea tranzacției.

Persoana care doreşte să vândă un imobil trebuie să depună o cerere la Administraţia Finanţelor Publice de sector sau de municipiu

Dacă certificatul de atestare fiscală arată că proprietarul are datorii către stat, notarul nu va putea autentifica actul de vânzare-cumpărare.

Plata datoriilor se poate face din prețul tranzacției, banii fiind virați direct în contul indicat de ANAF.

Citește și: Oraşul din România unde apartamentele s-au scumpit cu 24% într-un an

O propunere a Ministerului Finanțelor introduce obligativitatea obținerii unui certificat de atestare fiscală de la ANAF
O propunere a Ministerului Finanțelor introduce obligativitatea obținerii unui certificat de atestare fiscală de la ANAF

Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a declarat pentru Hotnews că nu a găsit nicio altă țară din Europa care să aplice o astfel de condiționare.

Am făcut un studiu și nu am găsit nicăieri în Europa acest sistem”, a explicat Șova.

Dacă un proprietar se află în dispută cu statul privind o anumită datorie, acesta nu va putea vinde imobilul până la finalizarea procesului. „Ce fac? Nu mai pot să-mi vând un bun până nu se termină procesul?”, a întrebat Șova, subliniind că măsura propusă ar putea duce la blocaje inutile.

În cazurile în care se încheie un contract de donație, transferul dreptului de proprietate va fi posibil doar dacă donatorul nu are datorii restante.

De asemenea, dacă persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate are datorii, ANAF poate lua măsuri asigurătorii sau poate institui sechestru executoriu asupra bunului.

Introducerea certificatului de atestare fiscală de la ANAF ca o condiție pentru vânzarea imobilelor în România este o măsură controversată, unică în Europa. Această propunere ar putea fi adoptată în forma sa actuală sau cu modificări în urma dezbaterilor publice și a consultărilor cu experții din domeniu.

Vezi și: Declaraţia 216, care trebuie depusă de proprietarii de case şi maşini scumpe, nu există pe site-ul ANAF la o lună şi jumătate de când Ordinul a apărut în Monitorul Oficial