- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Wall Street trage un semnal de alarmă. Oamenii nu-și mai permit să plătească creditele. Previziunile economice ale bancherilor

19 Sep, 10:38 • Ene Andrei
Bancherii de pe Wall Street își exprimă îngrijorările cu privire la situația economică din Statele Unite, remarcând creșterea dobânzilor și a costurilor de trai. Toate acestea duc la incapacitate de plată din partea creditorilor și, implicit, la destabilizarea economiei.
Wall Street trage un semnal de alarmă. Oamenii nu-și mai permit să plătească creditele. Previziunile economice ale bancherilor

Mai mulți bancheri de pe Wall Street, stradă care face parte din districtul financiar din New York, au început să avertizeze în legătură cu faptul că americanii nu vor mai avea, în scurt timp, capacitatea de a-și plăti creditele la bănci.

Citește și : Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

Aceștia vorbesc despre starea economiei americane, marcată de creșterea prețurilor la alimentele de bază și servicii, precum și creșterea dobânzilor, lucruri care fac ca pătura de jos a societății să se confrunte cu mari dificultăți financiare.

Ce spun bancherii de pe Wall Street desprecreșterea ratelor

Creșterea dobânzilor la credite, care a dus la creșterea ratelor, pune o presiune imensă asupra societății americane și a clasei de jos. Un semnal puternic al crizei care se poate declanșa în Statele Unite ale Americii este reprezentat de incapacitatea a tot mai mulți oameni de a-și achita datoriile la bănci, în special datoriile acumulate pe cardurile de credit.

Banca Rezervei Federale din New York precizează că în ultimele douăsprezece luni, peste 9% din soldurile cardurilor de credit au intrat în incapacitate de plată, cel mai mare procent din ultimii 10 ani.

Citește și : Cea mai puternică bancă centrală din lume taie dobânda cheie cu 0,5%. Ce efecte are decizia

În plus, Rezerva Federală precizează că în mai 2024 rata medie a dobânzii pentru cardurile de credit era de 21,51%, față de 15% în 2019, deci o creștere de aproape 50%. Efectele sunt destul de grave, în sensul că gestionarea datoriilor devine din ce în ce mai dificilă.

Ce implicații au aceste lucruri pentru economia Statelor Unite

Faptul că americanii nu reușesc să-și plătească ratele la timp arată o vulnerabilitate destul de mare în economia Statelor Unite. Mai multe companii, precum Synchrony Financial sau Bread Financial au precizat că preconizează alte creșteri ale ratei dobânzii până la sfârșitul lui 2024. De altfel, Analistul Moshe Orenbuch precizează că devine din ce în ce mai dificil pentru debitori să-și revină când rămân în urmă cu plățile.

Îngrijorările directorilor băncilor de pe Wall Street arată că realitatea economică a SUA este tot mai tensionată datorită dificultăților în plata ratelor, creșterii prețurilor sau al datoriilor. Aceste lucruri amenință bunăstarea și chiar stabilitatea financiară a unei porțiuni semnificative a populației.