Sectorul industriei românești este la zid din cauza situației prin care Europa trece în acest moment. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, sectorul era pe minus în noiembrie 2022 față de aceeași lună a anului 2021, scrie zf.ro.
Sectorul este unul extrem de important pentru economia țării, acesta contribuind cu aproape un sfert, care în momentul actual își închide ușile din cauza prețurilor. Războiul din Ucraina este și el un factor negativ, iar letargia din zona euro contribuie la înrăutățirea situației.
„Ne aşteptăm la o contracţie anuală a producţiei industriale cu -1,8% în 2022, în timp ce în 2023 ar putea fi aproape de zero. Creşterea economică fragilă a zonei euro şi competitivitatea limitată pentru producţia locală din cauza, printre altele, aprecierii reale puternice a leului şi blocajelor de infrastructură ar trebui să afecteze producţia industrială în 2023“, sunt economiştii de la Erste.
Citește și: Alertă de călătorie în Bulgaria! MAE a emis COD ROȘU
România este o țară care beneficiază de condiții favorabile pentru dezvoltarea unei întregi varietăți de ramuri industriale. Dezvoltarea industriei rămâne în continuare ramura care asigură cea mai mare contribuție la realizarea produsului intern brut și în același timp, are și un rol important în realizarea exporturilor.
Privatizarea industriei în România a avut unele aspecte negative, în sensul că anumite ramuri au dispărut iar altele și-au diminuat importanța. Unele ramuri tradiționale, ca extracția petrolului și gazelor naturale, producerea de utilaje petroliere, s-au diminuat și ele, iar pe această cale și participarea României pe plan extern la proiecte importante, a dispărut. Este suficient să amintim că au existat perioade în activitatea economică a României când pe plan extern, mai ales în zona golfului, prezența și contribuția României era predominantă.
Te-ar mai interesa și: Veşti proaste pentru clienţii ţepuiţi de Blue Air. Când vor fi despăgubiţi pentru biletele pe care nu le-au mai folosit