- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

1 Mai devine \”Ziua oamenilor muncii persoane fizice autorizate (PFA)\”

16 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Introducerea impozitului forfetar de la 1 mai va aduce o adevarata "revolutie" in economie, estimeaza specialistii in fiscalitate. Peste 100.000 de patroni si-ar putea inchide firmele, business-ul urmand sa fie transferat pe offshore sau pe PFA (persoane fizice autorizate).
1 Mai devine \Ziua oamenilor muncii persoane fizice autorizate (PFA)\

Introducerea impozitului forfetar progresiv va determina peste 100.000 de patroni sa isi transfere afacerile pe PFA, estimeaza Luminita Ristea, managing partner la compania de consultanta Nexia International. Printre ei, in special cei cu profesii liberale, precum expertii contabili, auditorii, arhitectii, consultantii fiscali, lichidatorii si avocatii.

Motivul? O „scapare” a ordonantei de urgenta aprobate de Guvern care nu ia in calcul PFA-urile la plata impozitului forfetar si nici la plata obligatorie a TVA-ului pentru achizitia de masini in leasing si alte cheltuieli.

„Un minim de 20% din numarul total de 478.173 de microintreprinderi inregistrate la nivelul anului 2007 va opta, in contextul introducerii impozitului forfetar, pentru inchiderea firmelor si transformarea in PFA-uri, ca sa nu mai fie nevoiti sa plateasca impozitul minim catre stat. Acestia vor plati impozitul de 16% pe diferenta care rezulta dintre venituri si cheltuieli”, a spus Ristea.

PFA-ul prezinta avantaje, dar si dezavantaje

Potrivit specialistilor, transferarea business-ului de pe firma pe PFA prezinta multe avantaje, mai ales in ceea ce priveste folosirea banilor si plata impozitelor, dar are si dezavantaje importante, cel mai mare fiind imposibilitatea de a angaja personal, afacerea fiind astfel limitata la un singur salariat.

La capitolul avantaje, expertii includ, printre altele, costurile reduse de infiintare si administrare si mai ales posibilitatea deducerii unor cheltuieli realizate pentru derularea afacerii. Gabriel Sincu, senior tax manager al firmei de consultanta Mazars Romania, spune ca, la capitolul avantaje, in cazul PFA, poate fi inclus si faptul ca plata impozitelor se face la nivelul veniturilor din anul anterior, urmand ca, la sfarsitul fiecarui an, sa se faca o regularizare care ar fi, la randul ei, platita in anul urmator.

In schimb, dincolo de faptul ca PFA-ul nu poate avea decat un singur angajat, fapt ce limiteaza dezvoltarea business-ului, persoana fizica autorizata trebuie sa ia in piept birocratia – de la administrarea facturilor, la plata impozitelor si monitorizarea modificarilor legislative in domeniu, pentru a nu se trezi cu amenzi.

Dan Schwartz, managing partner Scot&Company, crede ca, pornind de la aceasta situatie, solutia PFA va fi una limitata la profesiile liberale, iar impactul bugetar va fi unul redus.

Cum poate fi inregistrata o PFA puteti citi aici, iar detalii despre experienta celor care au ales sa devina PFA puteti citi pe acest blog

Detalii despre legislatia in domeniu pot fi accesate la aceasta adresa.

Falimentul, off-shore-ul si firma „Made in Bulgaria”

Potrivit specialistilor in fiscalitate, introducerea impozitului forfetar poate fi evitata si prin alte variante – transferarea sediului social si al activitatii pe o firma off-shore (inregistrata in paradisuri fiscale) sau in tari precum Ungaria sau Bulgaria (tara cu o cota unica de impozitare de 10%) sau suspendarea temporara a activitatii (pe o perioada maxima de 3 ani).

Expertii cred insa ca cei mai multi patroni de IMM-uri vor alege, in conditiile actuale, sa riste sa lucreze la negru, evaziunea fiscala urmand sa creasca puternic, fenomen anticipat si intr-o analiza DailyBusiness.ro .

„Majoritatea companiilor vor opta pentru subraportarea cifrei de afaceri, crescand astfel economia subterana”, declara Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Avocatul Dinu Petre, partener la societea Cunescu, Balaciu si Asociatii, crede ca, dincolo de avantajele si dezavantajele impozitului forfetar, introducerea acestuia va aduce o coagulare a business-ului autohton, in piata urmand sa reziste doar firmele cu un nivel de dezvoltare in crestere.

„Era nevoie de acest impozit inca de acum cativa ani”, declara analistul economic Cristian Dinulescu. „Avem prea multi speculanti, prea multe firme infiintate pentru tunuri financiare, prea multa evaziune. Pe termen scurt, forfetarul va aduce falimente, dar, pe termen lung va genera un mediul de business mult mai stabil”, crede specialistul.

Potrivit Ministerului de Finante, in prezent, economia subterana, adica cea care scapa neimpozitata de stat, a crescut de la 14,5% din PIB la peste 21% intre 2004 si 2008.

EUObserver scrie ca economia subterana din Romania depaseste 36% din PIB, urmand sa creasca in perioada urmatoare.

In cazul in care ar fi impozitat economia la negru, potrivit MF, statul ar fi incasat venituri de 58,116 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 11,3% din PIB. Romania ar fi incheiat astfel anul trecut pe plus, cu un excedent bugetar de 6,1% fata de deficitul de 5,2% din PIB raportat de autoritati.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca s-a ales introducerea impozitului forfetar pentru ca un control al celor peste 242.000 de firme care declara pierdere ar costa mult mai mult, subliniind faptul ca microintreprinderile au devenit „vehicule de eludare a legii”, fiind greu sa explici pierderile raportate de firme ce au drept domeniu de activitate consultanta juridica, arhitectura, serviciile personale, dezvoltarea imobiliara sau publicitatea imobiliara.

Guvernul estimeaza ca va incasa in acest an 350 milioane lei prin introducerea impozitului forfetar aplicat firmelor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci