[b]1. Atenuarea scaderii preturilor cu asigurarile[/b]
De la instaurarea crizei economice, piata asigurarilor a resimtit o acutizare a competitiei, fapt ce s-a tradus printr-o scadere a preturilor pe mai multe linii de asigurare. Totusi, aceste scaderi sunt aproape de final intrucat nivelul daunalitatii este din ce in ce mai crescut.
In alta ordine de idei costurile cu reasigurarea nu au scazut, ci se pot resimti cresteri pe anumite riscuri, cum ar fi cele catastrofale care au adus daune record, la nivel mondial, in 2011.
Specialistii Marsh estimeaza ca 2012 va fi un an de stabilitate in ceea ce priveste preturile cu asigurarile pe piata din Romania.
[b]2. Diversificarea portofoliului[/b]
Cresterea daunalitatii pe anumite linii, cum ar fi RCA, va determina asiguratorii sa incerce sa-si diversifice portofoliile, atat din punct de vedere al liniilor de asigurare pe care se concentreaza, dar si in alegerea mai prudenta a clientilor.
„Asiguratorii vor analiza mult mai atent riscurile la care se expun clientii lor, dar si istoricul daunelor pe care acestia le-au suferit de-a lungul timpului.”, a detaliat Cristian Fugaciu, directoril general al Marsh Romania.
[b]3. Brokerii in avantaj[/b]
Clientii au in continuare nevoie de consultanta in ceea ce priveste riscurile si asigurarile, simt nevoia unui expert care sa-i ghideze in aceste perioade dificile. Astfel, in conditiile in care piata de asigurari este intr-o continua scadere, piata de brokeraj a reusit sa inregistreze o crestere a nivelului de intermediere. Marsh estimeaza ca rolul brokerilor va fi, in continuare, la mare pret in randul clientilor si in 2012.
[b]4. Energia alternativa – impact real[/b]
Daca in 2011 proiectele eoliene si cele solare au tinut prima pagina a ziarelor, in 2012 se vor vedea efecte reale si asupra pietei asigurarilor. Chiar daca in 2011 s-au obtinut aprobari si s-au facut multe planuri. In anul in curs, multe dintre proiecte vor demara sau se vor materializa, ceea ce va avea un impact direct asupra pietei de asigurari.
Proiectele legate de energia regenerabila sunt expuse unor riscuri specifice care au nevoie de asigurari speciale pentru protectia pe termen scurt, mediu si lung.
[b]5. Asigurarea pentru raspunderea manageriala (directors & officers liability, D&O) [/b]
Politele de raspundere manageriala vor resimti o crestere, datorita obligativitatii acestei polite, dar si numarului in crestere de daune pe aceasta linie de asigurare.
Multe companii, chiar si de stat, incearca sa-si imbunatateasca protectia acordata echipei manageriale printr-o polita Directors’ & Officers’ Liability. Aceasta schimbare isi are radacinile si in cresterea nivelului de educare a publicului vizat de acest tip de polita.
„Consideram ca actualele conditii, favorabile, de piata vor atrage si mai multi clienti catre politele D&O”, a spus Cristian Fugaciu.
[b]6. Eficientizarea activitatii – reorganizarea retelelor[/b]
Intrucat daunalitatea este mare, veniturile asiguratorilor sunt in scadere, eficienta devine foarte importanta pentru a atinge profitabilitatea pe piata.
Astfel, in 2012, vom vedea eforturi sustinute din partea asiguratorilor si brokerilor de a-si eficientiza activitatea prin sisteme IT de gestiune a procesului de vanzare, dar si printr-o reorganizare a retelei, poate chiar o reducere a numarului de agenti si sucursale.
[b]7. Riscul de credit comercial[/b]
Odata cu cresterea numarului de insolvente si falimente, riscul de credit comercial a crescut. Iar asigurarea de credit comercial a fost la mare cerere din partea companiilor care au constientizat cresterea acestui risc.
„In 2012, acest risc continua sa fie la cote inalte, iar interesul pentru polita care acopera acest risc va fi la fel de inalt. Vestea buna este ca actualele conditii in care se incheie asigurarea se pot pastra pe mai toata durata anului in curs, ceea ce face din aceasta polita una foarte avantajoasa pentru clienti”, a explicat Tim J Smith, manager al departamentului de Credit Comercial al Marsh EMEA (Europe, Middle East & Africa).
[b]8. Reanalizarea riscului[/b]
Companiile din Romania sunt intr-un continuu proces de eficienta. Astfel, acestea vor sa analizeze daca programele lor de asigurari raspund bine actualelor conditii de piata.
„Din ce in ce mai multe companii apeleaza la consultanta de risc pentru a afla cum se pot proteja cat mai eficient impotriva riscurilor care ii vizeaza. Acestea doresc sa identifice riscurile pe care le pot prelua si cele pe care e mai eficient sa le externalizeze”, a mentionat Cristian Fugaciu.
El a adaugat ca in anul in curs vom vedea o crestere a numarului de companii care isi vor redefini programele de asigurari.
[b]9. Garantii extinse[/b]
In 2011 specialistii Marsh anuntau aparitia primelor programe de garantie extinsa pentru electronice, produs care a intrat, intr-adevar pe piata. De asemenea, numarul brandurilor auto care au introdus acest produs s-a marit.
Pentru 2012 expertii Marsh intrevad o dezvoltare a acestui segment de business, prin intrarea pe piata a mai multor retaileri de IT&C, dar si cresterea pietei in sfera auto.
[b]10. Asigurarea de locuinte[/b]
O oportunitate pentru piata de retail din Romania ramane legata de politele de asigurare a locuintelor. Odata cu introducerea asigurarilor obligatorii am vazut o crestere a nivelului de interes, iar asiguratorii reusesc sa fructifice acest interes promovand politele facultative care sunt mai cuprinzatoare si raspund mai bine nevoilor clientilor.
Marsh este parte a Marsh & McLennan Companies, un grup ce ofera servicii profesionale prin 51.000 de angajati la nivel mondial si cu venituri de peste 10 miliarde de dolari, din grup mai facand parte si Guy Carpenter, specialist in risc si reasigurari; Mercer, furnizor de servicii si consultanta HR; si Oliver Wyman, consultanti de management. Grupul este listat (simbolul: MMC) pe bursele din New York, Chicago si Londra.