Fiecare dintre cele 14 guverne participante are o contributie prestabilita la fond si dobandeste astfel dreptul sa traga, in vremuri de criza, o suma convenita in prealabil, daca obtine votul majoritatii statelor member, scrie Mediafax.
„Principalul obiectiv al Initiativei Chiang Mai este sa solutioneze probleme precum dezechilibrele balantei de cont curent si crizele de lichiditate pe termen scurt din regiune si sa suplimenteze acordurile financiare existente”, potrivit unui comunicat semnat de ministrii de Finante din cele 14 tari.
Oficiali sud-coreeni au declarat ca fondul va incepe sa functioneze din luna martie a anului viitor.
Acordul marcheaza prima alianta financiara lansata si guvernata de tari asiatice si reprezinta o actualizare a intelegerii incheiate in 2000, in orasul tailandez Chiang Mai, intre ministrii de Finante ai statelor membre, care doreau atunci sa evite o repetare a crizei financiare asiatice din 1997-1998.
Deciziile privind probleme de creditare vor fi luate cu majoritatea voturilor statelor membre, in timp ce chestiunile fundamentale, precum acceptarea unor noi membri sau negocierea termenilor de imprumut, vor necesita consens intre toti participantii si un vot unanim.
Japonia si China, impreuna cu Hong Kong, vor contribui cu cate 38,4 miliarde de dolari si vor putea trage, in caz de criza, cate 19,2 miliarde de dolari. Coreea de Sud va finanta fondul cu 19,2 miliarde de dolari si are dreptul sa imprumute aceeasi suma.
Indonezia, Malaezia, Tailanda si Singapore vor oferi 4,77 miliarde de dolari fiecare si vor putea accesa ajutoare de 11,925 miliarde de dolari.
Filipine va angaja 3,68 miliarde de dolari si are dreptul la 9,2 miliarde de dolari in caz de criza. Brunei, Cambodgia, Laos, Myanmar si Vietnam vor contribui impreuna cu un total de 1,24 miliarde de dolari si pot retrage cate 6,2 miliarde de dolari.