Statul roman va aloca 70 % din fonduri, in timp ce filialele Electrica, majoritatea privatizate, vor asigura restul pana la 1,5 miliarde de euro.
Pe piata de distributie, ce are peste 8 milioane de clienti, activeaza, in prezent, 8 companii desprinse din Electrica. Grupul italian Enel detine filialele Electrica Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, iar alte doua filiale au fost preluate de companiile CEZ din Cehia si E.ON din Germania.
Pe piata incearca sa intre si Grupul german RWE Energy, una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa, cu venituri totale de peste 28 miliarde de euro in 2006. Grupul a anuntat ca va participa la privatizarea celorlalte trei companii de distributie, Muntenia Nord si Transilvania Nord si Sud, aflate inca in portofoliul AVAS.
Pentru acest an, cele 8 companii de distributie a electricitatii s-au angajat sa investeasca in total circa 600 milioane euro pentru mentenanta si modernizarea retelelor. Ministrul a adaugat ca pana la sfarsitul lunii mai, investitiile erau realizate in proportie de 35-40%, astfel ca pana la finele anului programul de investitii va fi realizat.
„Le-am pus in vedere distribuitorilor ca aceste investitii nu sunt suficiente si ca trebuie sa elaboram un program pe termen lung pana in 2012. Am avut o discutie speciala cu reprezentantii companiei de distributie din Bucuresti (n.r. Electrica Muntenia Sud) si am convenit ca odata ce noul proprietar (n.r. ENEL) va intra in atributii, va incepe un program masiv de investitii, intrucat cele de pana acum nu se resimt”, a declarat Vosganian.
Pana in 2009, toate locuintele din tara vor fi racordate la reteaua de energie electrica, a mai spus ministrul Economiei si Finantelor. In prezent, 80 de mii de locuinte nu au curent electric, majoritatea din mediul rural.