Majoritatea oamenilor care doresc să acceseze o finanțare ipotecară caută locuințe finalizate după 2010 sau în construcție. 40% lucrează într-o companie multinațională, 18% fiind bugetari, arată o nouă analiză SVN Credit România, notează Money.ro.
Cei mai mulți oameni care își doresc să obțină o finanțare ipotecară optează pentru imobile finalizate după 2010 sau aflate în construcție, iar 40% activează în companii multinaționale, arată datele unei noi analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Credit România.
Cele mai multe persoane care cumpără o locuință prin credit ipotecar, adică un procent de 42%, lucrează în companii de dimensiuni mici sau obțin venituri din surse alternative precum drepturi de autor, PFA sau dividende, în timp ce aproximativ 18% activează într-o companie deținută de stat sau în sistemul bugetar.
Circa 23% se orientează spre imobile finalizate între anii 1978 și 2010, în timp ce 11% dintre cei care accesează un credit ipotecar optează pentru o casă finalizată înainte de anul 1977.
Cel mai crescut procent al celor care achiziționează o locuință prin finanțare ipotecară este deținut de către cei născuți între 1980 și 1999, în timp ce cei cu vârsta de sub 25 de ani dețin o cotă de numai 3,1% din cumpărătorii prin credit ipotecar. Totodată, datele arată că cei cu vârste de peste 45 de ani, născuți înainte de 1980, dețin o pondere de aproximativ 13% în rândul cumpărătorilor de locuințe prin credit ipotecar, aceștia accesând finanțările cu cele mai mari valori.
”Datele analizate certifică încă o dată că achiziția unui imobil, în special când aceasta presupune contractarea unui credit ipotecar, este corelată cu maturitatea și stabilitatea atât profesională cât și personală. Tinerii sunt predispuși la greșeli investiționale și alegeri care le pot îngrădi evoluția profesională și implicit afecta calitatea vieții. Un credit ipotecar trebuie să reprezinte o decizie bine calculată, care să includă și o proiecție pe minimum cinci ani privind evoluția profesională și familială, iar serviciile unui consultant de specialitate experimentat pot aduce un plus de valoare cert”, a spus Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.
În România, în primele opt luni ale acestui an, valoarea medie a unui credit ipotecar acordat a fost de aproximativ 62.000 de euro. În același timp, în primele opt luni din acest an au fost acordate în total la nivel național credite ipotecare în valoare de 5,5 miliarde de euro, în creștere cu 49% comparativ cu perioada similară din 2023, acestea incluzând însă și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.
Citește și: Credite unice în România de la Banca Transilvania. Oferă sprijin pentru clienții cu probleme de sănătate