„Va cer ca, in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din produsul intern brut (PIB)”, a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu, potrivit unui document postat pe site-ul Guvernului.
Specialistii in
finante considera ca la mijloc ar fi mai degraba o eroare de comunicare si ca planul s-ar intinde de
fapt pe tot anul.
Europarlamentarul Sebastian Bodu, fost sef la Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), a mentionat ca declaratia noului premier a fost interpretata gresit. Potrivit acestuia, Ungureanu ar fi spus ca in cele 60 de zile ar trebui create premisele ca pana la finele anului sa se stranga acele venituri de 1,5% din PIB.
Aceasta intrucat calculul veniturilor bugetare se face anual si nu la doua luni, a mai explicat Bodu.
Si Alexandru Comanescu, tax manager in cadrul companiei de consultanta LeitnerLeitner, crede, la randul sau, ca premierul s-a raportat la finele anului cand a vorbit despre atragerea acelor venituri. „Teoretic, ar fi foarte mult sa strangi 2 miliarde euro in doua luni„, a mentionat Comanescu.
Acesta apreciaza ca planul premierului poate fi
unul rezonabil, daca se refera la finalul anului.
La solicitarea DailyBusiness.ro, reprezentantii Guvernului au precizat insa ca nu este nicio
greseala de comunicare si ca premierul s-a referit la strangerea acestor
venituri in 60 de zile.
Romulus Dascalu, presedintele patronatului
din industria alcoolului Garant, spera ca planul anuntat de premier sa fie
realizat. „E pentru prima data cand vad un
premier atat de preocupat de evaziune fiscala. Nu doar 1,5% recuperezi. E ca la
fotbal. Daca ai castigat un meci in deplasare, castigi dublu”, a explicat Dascalu.
[quote=Romulus Dascalu, presedintele Garant]Planul premierului este realizabil, daca
exista si vointa politica[/quote]
Dascalu a subliniat insa si alte probleme, legate de importul
intracomunitar. „Se importa destul de mult din Ungaria si Bulgaria si nu exista
un control riguros. La ora aceasta nu se stie exact cate cisterne de alcool se
importa in Romania”, a spus Dascalu.
El considera ca, asa cum este controlata fiecare fabrica de
alcool, ar trebui controlat si transportul de cisterne de alcool, cu un insotitor
din partea autoritatilor, ca in alte tari. „Exista posibilitati, numai sa se vrea”, a mai spus
reprezentantul Garant, care si-a exprimat insa indoiala privind reusita acestui
demers.
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei
Sindicatelor din Industria Alimentara, a spus la randul sau ca s-ar bucura daca
planul premierului s-ar realiza.
El apreciaza insa ca este un deziderat
cam optimist, tinand cont de perioada scurta anuntata, de numai doua luni. „Mi-este teama ca aceste controale sa nu se indrepte tot catre
firmele serioase, iar inspectorii sa nu plece de acolo fara amenzi substantiale”, a
spus Frumosu.
Acesta a mentionat o perioada anterioara, in care controalele
au lovit tot firmele care au facut reclamatii
in privinta concurentei neloiale si au ajuns sa fie ele insele amendate. Frumosu considera ca pentru a avea succes planul premierului,
controalelele ar trebui directionate catre evazionisti.
Pentru reducerea evaziunii din domeniul agro-alimentar, unii specialisti au propus reducerea TVA-ului de la 24% la 3-4%.